Erişilebilirlik

“Aleviler'e Yönelik Ayrımcılık Sürüyor”


Amerika Dışişleri Bakanlığı, yıllık “Dünya Dini Özgürlükler” raporunu yayınladı. Rapor, bir dizi terörist örgütle bazı grupların Ortadoğu, Sahra Altı ülkeleri ve Asya’da dini azınlıklara “nefret dolu ve acımasız” şekilde davrandığını ortaya koydu.

Bakanlık, raporunda, bu üç bölgede dizi azınlıklara gösterilen düşmanlıklar sürerken ilgili ülke yönetimlerinin şiddet, ölüm, yaralanma ve göçe zorlanma gibi durumlarla karşı karşıya kalan dini azınlıkları koruma isteği göstermediği ya da bunu yapacak iradeye sahip olmadığı vurgulandı.

Raporda, IŞİD, Irak ve Suriye’deki dini özgürlüklere yönelik saldırılarıyla öne çıkıyor.

"Türkiye'de anti semitizm yükselişte"

17 yıldır dini özgürlükleri belirlemek üzere yayınlanan raporun Türkiye bölümünde de Türk anayasasının ülkeyi laik olarak tanımladığı ve dini özgürlükleri güvence altına alıp, buna dayalı ayrımcılığı yasakladığı belirtiliyor.

Politikacıların Yahudi aleyhtarı söylemlerde bulunduğu da raporun ilk satırları arasında yer alıyor. Temmuz ayında, Gazze için düzenlenen protesto gösterilerinde birçok hükümet yetkilisinin anti-semitik açıklamalar yaptığı da rapordaki tespitler arasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail'e "Siz Hitler'den daha beterini Filistinliler’e yapıyorsunuz" şeklindeki açıklaması da anti-semitik söylemlere örnek olarak gösterildi.

Raporda şu görüşler yer aldı: “Hükümet, Alevi öğrencileri zorunlu din dersinden muaf tutmayarak ve cemevlerini tanımayarak bu gruba yönelik ayrımcı politikalarını sürdürdü. Askerlik görevini vicdani nedenlerle reddetme hakkı güvence altına alınmadı. Hükümet, her ne kadar cezaları askıya alınsa da İslam dinine “alenen saygısızlık edenleri” hala yargıya sevketmeye devam ediyor. Hükümet, özellikle 1923 Lozan Anlaşması çerçevesinde azınlık olarak tanınmayan Müslüman olmayan nüfusun haklarını kısıtlıyor. Üst düzey yetkililerin bu konudaki olumlu açıklamalarına rağmen Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunda hala ilerleme sağlanamadı. Cami inşaatları hükümet tarafından finanse edilirken, diğer dini grupların ibadet için arazi kullanmalarını kısıtlıyor.”

Amerika dini özgürlükleri gündemde tutuyor

Raporda Amerika’nın Türkiye’deki dini özgürlüklerin durumunu iyileştirme konusundaki çabaları da şöyle sıralandı: “En üst düzeydeki Amerikan hükümet yetkilileri, dini özgürlükler konusunu muhataplarıyla ele aldı. Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Yahudi aleyhtarlığının önlenmesi konusunu görüştü. Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasını gündeme aldı. Büyükelçi, Türkiye’yi ziyaret eden Amerikalı yetkililer ve büyükelçilik görevlileri dini gruplar üzerindeki kısıtlamaları kaldırmanın, arazi iadesinin sağlanmasının ve dini ayırımcılık vakalarının sona erdirilmesinin gerekliliğini dile getirdi. Büyükelçilik ve konsolosluk yetkilileri sık sık dini toplulukların liderleriyle görüşerek karşılıklı diyalog ve hoşgörüyü güçlendirmeyi amaçladı.”

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG