Erişilebilirlik

AKP Erken Seçim Bedelini Öder mi?


Siyasi uzmanlara göre, PKK ile çatışmaların yeniden başlamasıyla asker ve polis cenazelerinin artmasından Cumhurbaşkanı ve AKP sorumlu tutulduğu sürece, parti, Kasım’da yapılması beklenen erken seçimde ağır bir bedel ödeyebilir

Siirt’te PKK militanları tarafından öldürülen Jandarma Çavuş Bahadır Aydın'ın Bursa’daki cenaze törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, vatandaşlar tarafından protesto edildi. Halkın artan asker ölümlerine karşı tepkisi, AKP seçmeninin ağırlıklı olarak yaşadığı yerlerde de dikkat çekiyor. Uzmanlar, halkın tepkisinin, PKK ile çatışmaların yeniden çıkmasına neden olduğu düşünülen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’ye duyulan hoşnutsuzluktan kaynaklandığını söylüyor. Bu hoşnutsuzluk da Kasım’da yapılması beklenen erken seçimlerde oy pusulasına yansıyabilir.

Bursa örneğindekine benzer protestolar, PKK ile yeniden başlayan çatışmalar sonrasında ülkenin diğer bölgelerinde yapılan cenaze törenlerinde de görülüyor.

Siyaset uzmanı Soli Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP’nin yanlış hesaplar yapmış olabileceğini söylüyor.

Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP kurmaylarının cenazeleri kendi çıkarları için kullanmayı umsalar da halkın PKK’nın yanı sıra, hükümet ve devlet yetkililerine de muazzam bir öfke besleyebileceklerini hesap edemedikleri görüşünde.

AKP’nin Haziran ayındaki seçimlerde Meclis’teki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından iki sene süren barış süreci sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin tekrar çoğunluğu sağlayacak bir erken seçim istediğini çok da gizleme gereği duymadı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Semih İdiz, kamuoyunun, çatışmaların tekrar başlamasının arkasında yatan nedenleri sorguladığını söylüyor.

İdiz, bu durumun sorumluluğunun hükümette olduğunu birçok gazetecinin yazdığını söyledi. İdiz, bu gazetecilerin, AKP’nin, halkı kışkırtarak olası bir erken seçimde kendisini istikrarı tekrar geri getirebilecek tek parti olarak gösterip, Meclis’teki çoğunluğunu tekrar elde etmeye çalıştığı tespitinde bulunduğunu söylüyor.

Öldürülen asker ve polislerin cenaze törenleri geçmişte de Türk milliyetçilik duygularının dışavurumuna sahne oluyor ve bazen bütün Kürtleri de kapsayan PKK karşıtı gösterilere dönüşüyordu.

Bazı kamuoyu yoklamaları, MHP’den kayan oylar sayesinde AKP’nin oylarında küçük bir artış yaşandığını gösteriyor. Bazı uzmanlara göre, çatışmaların yeniden başlamasıyla asker ve polis cenazelerinin artmasından Cumhurbaşkanı ve AKP sorumlu tutulduğu sürece, parti Kasım’da yapılması beklenen erken seçimde ağır bir bedel ödeyebilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG