Erişilebilirlik

Akıllı Telefonla Sıtma Teşhisi


Akıllı Telefonla Sıtma Teşhisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Uzmanlar, telefonların kamerasını kullanarak hastanın kanında bulunan ve sıtmaya neden olan mikroorganizmaları tanımlayabilecek bir yöntem geliştirdi

Dünyadaki ölümcül hastalıklardan biri olan sıtmayla mücadele eden doktorların yardımına, bir telefon uygulaması gelmek üzere. Uzmanlar, telefonların kamerasını kullanarak hastanın kanında bulunan ve sıtmaya neden olan mikroorganizmaları tanımlayabilecek bir yöntem geliştirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2013 yılında yaklaşık 600 bin kişi sıtmadan hayatını kaybetti. Bu da, sıtmanın en ölümcül hastalıklardan biri olduğu anlamına geliyor.

Sıtmadan en fazla etkilenenler küçük çocuklar.

Sıtma tedavisinde erken teşhisin önemi büyük. Ancak hastalığın ilk saflardaki belirtileri soğuk algınlığına benzediği için, uzmanların doğru teşhisi koyabilmeleri için hastanın kanına, mikroskop altında bakmaları şart.

İngiltere’deki bir grup uzman Xrapid adını verdikleri, akıllı telefonu mikroskoba dönüştüren bir uygulama geliştirdi. Uygulama, protozoa adı verilen kandaki sıtma parazitini kolaylıkla tanımlayabiliyor.

Jean Viry-Babel uygulamayı geliştiren şirketin genel müdürü. Babel, uygulamanın ucuz olduğunu ve kolaylıkla kullanılabildiğini belirtiyor: “Uygulama yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekiyor, bu fotoğraf sayesinde kandaki kırmızı hücreleri beyaz hücrelerden ayırt edebiliyoruz ve bu kırmızı hücrelere tek tek yakından bakabiliyoruz.”

Viry-Babel uygulamanın ucuz ve kolay kullanılabilmesinin yanı sıra, %98 oranında güvenilir olduğunu belirtiyor. Uygulamanın çalışması için tek ihtiyaç duyulan kanın damlatıldığı tahlil analiz camı.

Viry-Babel, “Uygulamanın teşhis adı verilen tek bir düğmesi var. Tahlil analiz camına kanı koyuyorsunuz ve düğmeye basıyorsunuz, uygulama size sonucu veriyor,” diyor.

Uzmanlar, uygulamanın kısa süre içerisinde Tanzanya, Benin ve Endonezya’da test edileceğini ve ardından da piyasaya sürüleceğini belirtiyor.

Uzmanlar, uygulamayı verem gibi hastalıkların teşhisinde de kullanmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG