Erişilebilirlik

Akdeniz’de Binlerce Göçmen Kurtarıldı


Akdeniz’de düzenlenen operasyonlarda Avrupa ülkelerine ulaşmak amacıyla üzere tehlikeli yolculuğa çıkan en az 4200 göçmenin kurtarıldığı, 10 göçmenin ise boğulduğu bildiriliyor

Akdeniz’de düzenlenen operasyonlarda Avrupa ülkelerine ulaşmak amacıyla yola çıkan en az 4200 göçmenin kurtarıldığı bildiriliyor. Sığınmacıları taşıyan teknelerden düşen on göçmenin ise boğularak öldüğü kaydedildi. Kurtarılan sığınmacılar, İtalyan Sahil Güvenliğine teslim edildi.

Cumartesi gecesi başlayan ve Pazar sabahın ilk saatlerine kadar süren operasyonlarda kurtarılan göçmenler İtalya’ya getirildi. İtalya Sahil Güvenlik yetkilileri, insan tacirlerinin olumlu hava koşulları ve denizen sakin oluşundan faydalanarak Pazar günü boyunca tekneleri yola çıkaracağı kanaatinde. Bu nedenle Akdeniz’deki operasyonların gün boyunca sürmesi bekleniyor.

Akdeniz’e göçmen tekneleri akınını durdurmak için harekete geçen Avrupa Birliği ülkeleri, denizdeki devriye sayısını arttırdı. Fransız devriye botları son olarak Libya kıyılarındaki göçmen teknesinden 217 kişiyi kurtardı. İnsan tacirleri İtalyan polisine teslim edildi.

Avrupa kıyıları, çoğunluğu Afrika ülkeleri ve savaştan kaçan Suriyelilerin oluşturduğu kişileri taşıyan tekne akınıyla karşı karşıya. Ilık bahar havası ve sakin deniz koşullarının, 2015 yılında göçmen sayısını geçen seneye oranla neredeyse 6 kat arttırarak 30 binden 200 bin’e çıkarması tahmin ediliyor.

Sadece Nisan ayında, Akdeniz’den Avrupa kıyılarına ulaşma hayaliyle insan tacirlerinin teknelerine binen 1200’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Avrupa Birliği, denizden gelen göçmen akınını durdurmak için Birleşmiş Milletler’den de yardım istedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG