Erişilebilirlik

Akdeniz Mültecilere Mezar Oluyor


Akdeniz Mültecilere Mezar Oluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Hafta başında Norveç bandıralı bir kurtarma gemisi Sicilya’da demir atarak 416 mülteciyi daha Avrupa’ya taşıdı. Ancak gemide aynı zamanda Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmak için yola çıkan ve Akdeniz’de yaşamını yitiren 49 kişinin cesedi vardı.

Siem Pilot isimli geminin kaptanı Lise Durham, cesetleri göçmen gemisinden kendi gemilerine aldıklarını, mültecilerin durumunun kötü olmadığını ancak yakınlarını kaybedenlerin acı çektiğini söyledi.

Cesetler gemide bulunan bir konteynerle taşınarak Catania’ya ulaştırıldı. Kurtarma gemisi 313 kişiyi, Libya kıyılarında aşırı derecede yüklü bir balıkçı gemisinden kurtardı. Norveç gemisinde ayrıca bir Alman gemisinin, kauçuk bir saldan kurtardığı 103 kişi bulunuyordu.

Ölen 49 kişinin, su basan gemi ambarına sızan yakıt buharı nedeniyle boğulduğu öğrenildi.

Yetkililer cesetleri sonradan gömülmeleri için kent morguna sevk etti.

Bu yıl 2 bin 300 göçmen ve mülteci Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken yaşamını yitirdi. Birçoğu Afrika ve Ortadoğu’da savaşlardan kaçıyordu. 2014’te toplam 3 bin 279 kişi bu nedenle ölmüştü.

Uluslararası Göç Örgütü bu yıl içinde 250 bine yakın göçmenin Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaştığını, geçen yıl ise bu rakamın 219 bin olduğunu açıkladı.

Avrupa kıtaya ulaşan göç dalgasıyla baş etmekte zorlanıyor. Göçmenler öncelikle büyük ölçüde Yunanistan ve İtalya’ya ulaşıyor ve buradan Kuzey Avrupa ülkelerine geçiyor. Bazı toplumlar bu göçmenleri iyi karşılarken diğerleri durumdan şikayetçi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG