Erişilebilirlik

Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler


Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl bir milyona yakın insan akciğer kanserinden ölüyor. Örgüt, sigara içenlerin sayısı arttığı için ölüm oranının da artacağını tahmin ediyor. Ancak yapılan araştırmalara göre akciğer kanserinin kontrol altına alınmasına yönelik bazı ciddi adımlar da atılıyor

Akciğer kanseri vakalarının çoğunun sigara kullanımına bağlı olduğu, birçok araştırma tarafından doğrulandı. Bazı vakalarsa ikinci el sigara dumanı ya da zehirli kimyasal maddelerin solunmasıyla ilişkili.

Akciğer kanseri her yıl yaklaşık bir milyon can alıyor. 600 bin kişiyse ikinci el sigara dumanı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Şimdiye kadar her akciğer kanseri hastasına aynı kemoterapi tedavisi uygulanıyordu. Tedavi bazen işe yarıyor, bazense yaramıyordu. Uzmanlar tümörleri, sağlıklı dokulara zarar vermeden ve kemoterapinin yan etkilerini en aza indirgeyerek küçültmek için daha iyi tedavi yöntemleri geliştirmeye çalışıyor.

Bu yöntemlerden biri, kanser hücrelerinin büyüyüp yayılmasına neden olan ve onkogen adı verilen hasarlı genleri tespit etmeye dayalı.

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden onkolog Mark Kris, onkogenlerin kanserin yayılmasında oynadığı rolü inceleyen araştırmanın başkanı: “Hasarlı gen, bazı proteinler üretiyor. Bu proteinler, kanser hücresinin büyümesinde kritik rol oynuyor.”

Doktor Kris, ileri derecede akciğer kanseri hastası bin kişinin katıldığı araştırmada kanserin yayılmasını hızlandıran on farklı mutasyonu inceledi: “Akciğer kanseri teşhisinen hemen sonra tümörleri incelemeye alacağımız bir araştırma yapmayı düşündük. Akciğer kanserinin arkasındaki on adet onkogeni mercek altına aldık. Hastaların %64’ünde onkogenler’den birini tespit ettik, %28’indeyse elde ettiğimiz bu bulgu doğrultusunda tedavi yöntemi belirledik."

Uzmanlar, hasarlı genleri tespit ederek daha etkili tedavi yöntemleri uygulamayı amaçlıyor. Doktor Kris, onkogen testinin hızlı, hassas ve ucuz olduğunu söylüyor. Araştırma sonucuna göre onkogenleri doğrudan hedef alınan akciğer kanseri hastaları, standart kemoterapi gören hastalardan ortalama bir yıl daha uzun yaşadı. Hasarlı genleri hedef alan ilaçlar ayrıca daha az yan etki yapıyor. Doktor Kris, kanseri körükleyen genlerle ilgili daha fazla bilgi edindikçe her tür kanserin tedavisinin kolaylaşacağını umuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG