Erişilebilirlik

Akar ve Fidan Amerika’da


Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın temaslarda bulunmak için Amerika’ya geldi.

Akar ve Fidan’ın temaslarının ayrıntıları ile ilgili henüz net bir bilgi olmasa da Akar’ın ilerleyen saatlerde Amerikan Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile görüşmesi bekleniyor.

Ziyaretin tarihi dikkat çekici. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 16-17 Mayıs tarihlerinde Washington’a gelmesi bekleniyor. Akar ve Fidan’ın iki liderin görüşmesi öncesi Ankara ve Washington arasında bazı konulardaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışması bekleniyor.

Bu konuların başında Suriye geliyor. Türkiye, Suriye’deki operasyonlarda Amerika’nın YPG’ye verdiği destekten rahatsız. Ankara Rakka’yı IŞİD’den geri alma operasyonunun Washington ile birlikte gerçekleştirilebileceğini belirtiyor.

25 Nisan’da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG’yi hedef alması da iki ülke ilişkilerinde soğuk rüzgarların esmesine neden olmuştu.

Ankara’nın sürekli çağrılarına rağmen Washington YPG’ye olan desteğini sürdürmeye devam ediyor. 25 Nisan’daki hava operasyonun ardından Amerikan askerleri Türkiye-Suriye sınırında devriye geziyor.

Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde Astana’da üzerinde uzlaşıya varılan Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerinin de Washington’daki görüşmelerde masaya yatırılması bekleniyor. Türk basını, Fethullah Gülen’in iadesinin yanı sıra, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki operasyonlarının da görüşmelerde gündeme gelmesinin beklendiğini bildiriyor.

Rusya söz konusu bölgelerde Türkiye, İran ve Rusya dışında başka ülkelerinde görev yapabileceğini belirtmiş ancak ülke adı vermemişti.

Öte yandan PYD ise çatışmasızlık bölgelerine karşı olduğunun mesajını vermiş durumda. PYD, İdlib’in çatışmasızlık bölgesi haline getirilmesi durumunda, Suriye’nin mezhepsel temelde bölünmesine neden olacağı görüşünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce Amerika ile beyaz sayfa açma temennisini dile getirmişti.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG