Erişilebilirlik

Akar: PYD de IŞİD ve PKK Gibi Terör Örgütü


Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, NATO Askeri Komite Toplantısı’nda Suriye’de IŞİD’e karşı koalisyon güçleri’yle işbirliği yapan PYD’nin terör örgütü olduğunu belirtti. Akar, Suriye ve Irak'taki durumdan faydalanan PKK’nın uluslararası ölçekte meşruiyet kazanmaya çalıştığını söyledi.

NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Toplantısı bu yıl İstanbul’da yapıldı. Cuma günü karşılama töreniyle başlayan toplantıya NATO üyesi 28 ülkenin genelkurmay başkanları katıldı. Cuma günü başlayan ve iki gün süren toplantılarda Irak ve Suriye’deki IŞİD varlığıyla mücadele, gelecek yıl Afganistan’da izlenecek politikalar ve Rusya’nın yarattığı tehdit tartışıldı.

Toplantının açılışında konuşan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Türkiye’nin PKK ile mücadelesine dikkat çekti.

PKK’nın bölgesel güvenliğe de bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Orgeneral Akar, “Suriye ve Irak'taki durumdan faydalanan PKK, uluslararası camianın gözünde meşruiyet kazanmaya çalışmaktadır. Ama bu esnada yaşlı, kadın, erkek ve çocukları öldürmeye, acımasız saldırılar düzenlemeye, masum insanların hayatını almaya devam etmektedir,” diye konuştu.

Akar’ın Suriye vurgusu önemliydi. Zira PKK’nın Suriye’deki kardeş örgütü PYD ile ABD liderliğindeki koalisyon güçleri IŞİD’le mücadele ortak hareket ediyor.

Akar: “IŞİD NATO’yu tehdit ediyor, kararlılıkla mücadele edeceğiz”

30 Ağustos’tan beri genelkurmay başkanlığı görevini yürüten Orgeneral, Suriye’deki iç savaşı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana dünya üzerinde yaşanan en büyük felaket olarak tanımladı ve Türkiye’nin IŞİD’le mücadelesindeki kararlılığı yineledi.

Akar, “Yabancı terörist savaşçılar da alarm düzeyinde hepimize bir tehdit teşkil eder hale gelmiş ve gittikçe artan bir ciddiyet kazanmıştır. Özellikle IŞİD, şimdiye kadar görülmüş en barbar terörist grup olarak hem bölgeye hem de küresel istikrara doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır. IŞİD'in faaliyetleri, Türkiye sınırında gerçekleşmekte ve ciddi olarak NATO'nun güvenliğini de tehdit etmektedir. Bu çerçevede ulusal çabalarımızın ötesinde Türkiye, uluslararası koalisyonla beraber, IŞİD'e karşı mücadelesini sürdürmekte kararlıdır,” dedi.

Türkiye’nin bundan sonra IŞİD’e karşı yürüteceği mücadelenin şekli ilgili ayrıntılı bir yorumda bulunmayan Genelkurmay Başkanı, hem komşu ülkeler için hem de koalisyonun aktif olarak mücadele yürüten üyeleri için daha kapsamlı ve karmaşık bir sorun haline dönüşmeye başlamakta olduğuna dikkat çekti:

“Eğer bizler, şu anda bu tehditlere bir cevap vermeyecek olursak, kendimizi çok daha ciddi problemlerle karşı karşıya bulabiliriz. Daha fazla göç, daha fazla mülteci, daha fazla terör saldırısı, daha fazla çatışmayla kendimizi karşı karşıya buluruz ve ülkelerimizin refah ve huzurunu bozan bir istikrarsızlıkla karşılaşırız. Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma da ittifakımızı ve bölgeyi etkilemektedir.”

Akar: “PYD, IŞİD ve PKK terörüne karşı dayanışma içinde olmalıyı”

Genelkurmay Başkanı Akar, toplantının kapanışı öncesi NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel’le düzenlediği basın toplantısında ise PYD’nin de PKK ve IŞİD gibi bir terör örgütü olduğunu belirtti ve onun da aralarında bulunduğu örgütlerle mücadele için tartışıldığını vurguladı: “IŞİD ve PKK, PYD terör örgütleri bölgedeki güvenlik için önemli bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. NATO'nun doğu ve güney kanadındaki bu yeni ortaya çıkmakta olan tehditler, müttefiklerin şu zamana kadar hiç olmadığı kadar kararlı ve dayanışma ruhu içerisinde olması gerektirmektedir. Bugün önümüzdeki zorlukları ve fırsatları tartıştık ve bunlar neticesinde bu zorlukları ve fırsatları daha iyi anladık.”

Akar sorular üzerine, Türkiye-Suriye sınırında güvenlik hattı kurulması konusunda bir NATO planı olmadığını, koalisyon güçlerinin IŞİD’le mücadelesinde İncirlik Üssü dışında üs kullanımının gündemde bulunmadığını söyledi.

Pavel: “Rusya’nın Suriye’deki niyetini izliyoruz”

NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel ise Rusya’nın Doğu Avrupa’da olduğu kadar Suriye’de izlediği stratejinin de tartışıldığını söyledi. Rusya'nın Suriye’deki konuşlanmasının yakından izlendiğini söyledi.

Orgeneral Pavel, “NATO, Suriye'deki yeni konuşlandırmalar konusunda Rusya'nın girişimlerini yakından takip etmektedir. Bu çerçevede IŞİD'e karşı koalisyon da NATO, kendi kimliği içerisinde yer almadığı için şu anda Rusya'nın bölgedeki somut niyetini anlayıp, izlemek üzere beklemedeyiz,” dedi.

NATO Askeri Komite Başkanı, IŞİD'in kimyasal silah kullandığına dair bazı raporlar mevcut olduğunu, bu iddiaların biyolojik ve kimyasal silah analizi yapan merkezlerde incelendiğini belirtti.

Orgeneral Pavel, NATO’nun teröre karşı Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu da teyit ederken İttifak’ın eğit-donat misyonları çerçevesinde harekat önceliklerini belirlemek için görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG