Erişilebilirlik

Akademisyenlerden KHK Protestosu


Akademisyenlerden KHK Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Son çıkan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen akademisyenler için, Marmara Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenler bugün Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı Kampüsü’nde eylem yaptı.

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve meslek kuruluşunun çağrısıyla toplanan akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler, akademisyenlerin görevden alınmasına dur demek ve seslerini duyurmak için toplandı.

OHAL kapsamında 7 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan 686 sayılı KHK ile işine son verilen akademisyenler için “Hocama Dokunma”, “Toparlanın Gitmiyoruz”, “Haklıyız Döneceğiz” yazılı dövizler taşıyan öğrenciler, akademisyen ihraçlarına tepki göstermek için toplandılar.

Son çıkan KHK ile Marmara Üniversitesi Siyaset Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Yüksel Taşkın bugün gerçekleşen eylemde yaptığı konuşmada, “1957 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı görevinden alındığında nabza göre şerbet vermeyiniz demişti. Yani ilkelerinize sadık kalın, dik durun olarak yorumluyorum ben bunu. 2017 yılına Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde aynı olayların yaşanılıyor olmasından ötürü başkaları adına utanç duyuyorum ama kendi adıma onur duyuyorum” dedi. Prof. Dr. Taşkın, öğrencilerin kendilerine sahip çıktığını ve onlarla gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.

İstanbul Üniversitesi’nden de 12 akademisyenin iki ayrı KHK ile görevden alındığını söyleyen İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Kerem Doğru, “Bu yapılanlar, üniversitelerin birikimine yönelik bir tasfiye operasyonudur” dedi.

Tepkilere rağmen hükümetin tasfiyelere devam edeceğini düşündüğünü belirten Doğru, “Türkiye’ye yazık oluyor, Türkiye’nin yükseköğretim sistemine, Türkiye’nin üniversitelerdeki barış, demokrasi yanlısı, bilimsel özerklik yanlısı birikimine yazık oluyor, bunlar heba ediliyor” dedi.

Polislerin de görev aldığı eylem sonrası kalabalık grup olaysız bir şekilde dağıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG