Erişilebilirlik

Akademisyenlerden Barış Çağrısı


Turkish Academics
Turkish Academics

1000’i aşkın öğretim üyesi Güneydoğu’da yaşanan çatışmalara ve sokağa çıkma yasaklarına karşı çıktı ve barış sürecine geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Türkiye genelinde 1000’den fazla öğretim üyesi hükümetin birçok kentte PKK’ya karşı yürüttüğü operasyonlara son vermesi çağrısı yaptı. Akademisyenler hükümetin barış sürecini tekrar başlatmasını istedi.

Yayınlanan kısa bildiride akademisyenler, güvenlik güçlerinin PKK’ya yönelik operasyonlarını kınadı.

Bildiride özellikle kasaba ve kent merkezlerinde tank kullanımı eleştirildi ve Kürt halkının kasıtlı biçimde katledildiği belirtildi. 1000’den fazla imza toplayan bildiride sokağa çıkma yasaklarının hemen kaldırılması ve Temmuz ayında sona eren barış sürecine dönülmesi çağrısı yapıldı.

Yerel ve uluslararası insan hakları grupları bugüne kadar aralarında yaşlı ve çocukların da olduğu 200’e yakın sivilin öldürüldüğünü belirtiyor.

Hükümet rakamları reddediyor ve çok daha az sivilin yaşamını yitirdiğini iddia ediyor. Yetkililer, ayrıca sivil ölümlerin minimum düzeyde kalması için her türlü önlemin alındığını da belirtiyor.

Profesör Ayfer Bartu, operasyonların 1990’lardan bu yana yapılan en sert müdahalelerden birini oluşturmasına rağmen, kamuoyunda konunun çok az tartışıldığını söylüyor.

Güneydoğu’da yaşananlarla ilgili kamuoyunun sessizliğinden büyük rahatsızlık duyduğunu söyleyen Bartu, insanların bu konudan bahsetmekten korktuğunu düşünüyor. Profesör, özellikle akademisyenlerin devletin Güneydoğu’da olanlarla ilgili hesap vermesi konusunda sorumluluğu bulunduğunu düşündüğü için bildiriyi imzaladığını söylüyor.

Kanal D’de Beyazıt Öztürk’ün programını arayan öğretmenin bölgedeki olaylarla ilgili sözlerinin alkışlanması üzerine program sunucusu Öztürk Kanal D’ye çıkarak özür diledi. Olay nedeniyle hem televizyon kanalı hem de öğretmen aleyhine terör propagandası iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Bildiriyi hazırlayanlardan biri olan Profesör Esra Mungan, benzer baskıları üniversitelerin de yaşadığını söylüyor.

CHP, Pazartesi günkü açıklamasında 2015 yılında ülkede gazetecilere yönelik 500 ceza davası açıldığını ve bu davalar nedeniyle 156 gazetecinin tutuklandığını belirtti. Bu gazetecilerden 32’si halen hapiste.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada hükümetin insan haklarını koruma konusunda kararlı olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG