Erişilebilirlik

Air France İşçilerinden Yönetime 'Linç Girişimi'


Uzun süredir mali krizle boğuşan Fransız Havayolu firması Air France, 2 bin 900 işçiyi işten çıkaracağını açıklayınca, işçiler firmanın genel merkez binasını basarak ülke tarihinde görülmeyen bir şiddete imza attılar. Yönetim Kurulu toplantısı esnasında Genel Merkez’e giren işçiler, İnsan Kaynakları Müdürü’ne saldırdı, müdür ve bazı yöneticiler üstleri yırtık halde, özel koruma görevlilerinin yardımıyla arka bahçe tellerinden atlayarak “linçten” kurtuldu. Fransızları şok eden saldırıyı iktidar ve muhalefet partileri kınarken, Air France saldırganlar aleyhinde suç duyurusunda bulundu.

Mali kriz nedeniyle birbiri ardına sosyal plan açıklayan Air France’da sular durulmuyor. Aylardır grevlerle çalkalanan şirket bu sefer de öfkeli işçilerin “sosyal planı” tartışan Yönetim Kurulu toplatısını basmasına tanıklık etti. Yönetim Kurulu’nun 2 bin 900 işçiyi çıkarma planının uygulamaya geçirilmesini kabul ettiği haberini alan 1500 kadar işçi, Air France’ın Roissy’deki yönetim binasını bastı. Bütün güvenlik bariyerlerini aşan işçiler “Burası bizim evimiz” ve “Gagey (Genel Müdür) defol” sloganlarıyla yönetim katına ulaştılar.

Bunu gören Genel Müdür Frederic Gagey, binadan yara almadan ayrıldı ancak İnsan Kaynakları Müdürü Xavier Broseta işçilerin hışmına uğradı. Gömleği yırtılan ve üstü çıplak kalan Broseta, özel güvenlik kuvvetleri tarafından bariyerleri atlatarak kaçırıldı. Toplantıya katılan Air France’ın Orly bürosu yöneticisi Pierre Plissonnier de, şirketin demir bariyerlerinden atlayarak kaçtı. İtiş kakış sırasında 7 kişi yaralandı, 1 özel koruma görevlisi hastaneye kaldırıldı.

Air France’dan suç duyurusu

İlk kez, işçilerin “neredeyse linç aşamasına gelmesi” ve baskına ait görüntüler tüm Fransa’yı şok etti. Air France yönetimi saldırıyı kınayarak, sorumluları aleyhinde “aşırı şiddet uygulama” şikayetiyle suç duyurusunda bulundu. Yönetim, insan kaynakları sorumlusunun linç edilmeye kalkıldığını belirterek, müdürün canını kurtarmak için tel örgüleri aşmak zorunda kaldığının altını çizdi.

Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies yaptığı yazılı açıklamada saldırının kabul edilemez olduğunu ve sorumlularının cezalandırılacağını bildirdi. Bakan Vidalies, “Şiddet sorunları çözmez, tam tersine daha da içinden çıkılmaz bir hale sokar. Tarafları derhal yeniden masaya çağırıyorum” dedi.

Air France’ta örgütlü 3 sendika FO, CGT ve UNSA konfederasyonları ise sosyal plana karşı grev çağrısı yaptı.

Ağırı sağ Front National’den işçilere destek

İktidar ve muhalefete mensup politikacılar da saldırıyı kınadılar ve tarafları diyaloğa çağırdılar. Yalnızca aşırı sağ parti Front National, olayı kınayan tek bir açıklama yapmadı. FN Gençlik Örgütü Başkanı Gaten Dussausay, yönetimin işçilere yaptıkları karşısında işçilerin öfkesini anladığını ima ederek, Air France yönetimiyle “Zor, çok zor Air France’da yönetici olmak” sözleriyle dalga geçti. Aşırı sağ FN, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde işçilerin en çok oy verdiği parti olmuştu.

“Diyalog devam etmeli”

Olayların yatışmasının ardından açıklama yapan İnsan Kaynakları Müdürü Xavier Broseta, “Tam bir şok yaşıyorum ve kişisel olarak benim için büyük bir hayal kırıklığı. Ama bu olanlardan bütün Air France çalışanları sorumlu tutulmamalıdır. Bazı çalışanlarımızdan ve sendika temsilcilerimizden sempati mesajları aldım. Diyaloğa devam etmenin hala mümkün olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sendikalar öfkeli

Air France 2012-2014 yılları arasında 5 bin çalışanın işten çıkarıldığı bir planı yeni tamamladı. Uzun grev ve tartışmaların ardından ilk dalga sona erdi. Ancak Air France yönetimi, 2015’te işçilerin karşısına yeni bir planla çıktı. Önce, pilotlara daha fazla süre uçmaları teklifini götürdü. Ancak Pilot Sendikası bu planı oy birliği ile reddetti. Bunun üzerine Air France 2 bin 900 personeli işten atmayı öngören ikinci planı hazırladı. Pilotlar Sendikası Başkanı Philippe Evain, Air France yönetiminin asla birinci planı olmadığını, önce kimsenin kabul etmeyeceği bir plan sunduğunu belirterek, “Sanki müzakere yapıyormuş gibi bir parodi hazırladılar” dedi. Sendikalar yönetimin asıl planının işten çıkarma olduğunu, ama bunun sorumluluğunu birinci planı reddeden sendikaların üzerine yıkmaya çalıştığını öne sürdüler. Firmada örgütlü 3 büyük konfederasyon CGT, FO ve Unsa, yeni plana karşı grev çağrısı yaptı.

Air France ne planlıyor?

Avrupa’da kısa mesafede “low-coast”, uzun mesafe hatlarda ise Körfez ülkelerine ait havayolu firmaları ile rekabet edemeyen Air France, son yıllarda kaydettiği büyük zararı engellemek ve yeni koşullara uyum sağlamak amacıyla yatırım yapabilmek için iki ayrı plan hazırladı. Birinci planda pilotlara, “aynı ücrete daha uzun saat uçmaları” önerisi getiren firma, bu öneri reddedilince işten çıkarma planını masaya koydu. Şirket işçilerin şiddetli öfkesine rağmen, öğleden sonra planı onayladığını duyurdu. Plana göre:

* Asya ve Orta Doğu seferlerinden zarar eden 22’si kapatılacak.

* Air France uçak filosu 2017 yılına kadar 107 uçaktan 93’e çekilecek. Yani 5’i 2016’da, 9’u 2017’de olmak üzere, toplam 14 uçak geri çekilecek. Bu operasyon A340 uçaklarının yerine yenisi konulmayarak yapılacak. Boeing ile temasa geçilerek, daha önce sipariş edilen Boeing 787 uçak alımını erteleyecek. Firma böylece 2 yılda 200 milyon Euro tasarruf edecek.

* Uzun hat yolcu taşıma kapasitesi 2015-2017 yılları arasında yüzde 10 indirilecek.

* Bunun sonucu olarak, 300 pilot, 900 kabin görevlisi ve 1.700 yer çalışanı olmak üzere toplam 2 bin 900 personelin işine son verilecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG