Erişilebilirlik

AİHM’den Tarihi Tazminat Cezası


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kıbrıs davası bağlamında belirlediği 90 milyon Euro tutarındaki tazminat rekor niteliğine sahip.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kıbrıs davası bağlamında belirlediği 90 milyon Euro tutarındaki tazminat rekor niteliğine sahip.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kıbrıs davasında Türkiye’yi rekor tazminat ödemeye mahkum etti. AİHM'nin Büyük Dairesi'nin kararı gereği Türkiye’nin ödeyeceği miktar 90 milyon Euro.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1974 Kıbrıs Harekatı’na karşı Rum Yönetimi tarafından açılan ve bundan 13 yıl önce kararını açıkladığı davada ödenecek tazminatın miktarını belirledi.

AİHM, bugün açıkladığı kararında kimseyi şaşırtmayarak kırılması zor bir tazminata hükmetti. AİHM’nin temyiz makamı olarak görev yapan 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire tarafından duyurulan karar gereği Türkiye, 90 milyon Euro tazminat ödeyecek.

Türkiye’nin devletler arası bir davada ilk kez tazminat ödemeye mahkum edilmesi açısından da önem taşıyan AİHM kararına temel oluşturan dava, 1974 harekatı sırasında kaybolan Kıbrıslı Rumlar, yerlerinden edilen Rumların durumu, bu kişilerin ikamet, mülkiyet ve seçim haklarının ihlali, adanın kuzeyinde kalan Rumların yaşam koşulları gerekçesiyle Güney Kıbrıs Rum Kesimi tarafından 1994’te açılmıştı.

AİHM, bu başvuruyu 1996’da kabul edilebilir buldu. Tarafların tezlerini inceleyen AİHM, 2001’de aldığı kararda Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11 maddesini birden ihlal ettiğine karar verdi.

2001’de alınan karara rağmen maddi ve manevi tazminat konusundaki karar ileri bir tarihe bırakıldı.

Tazminatı açıklanan dava, Rum Kesimi tarafından Türkiye aleyhine açılan ilk devletler arası dava değil. Bununla birlikte, 1974, 1975 ve 1977’de açılan üç davada herhangi bir tazminat kararı alınmamış olması nedeniyle Büyük Daire tarafından oy çokluğuyla kabul edilen tazminat miktarı, bu tür bir dava kapsamında bir ilk olması açısından önem taşıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG