Erişilebilirlik

AİHM’den Fransa’da "Burka Yasağına" Onay


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, "burka yasağı" olarak da tanınan uygulamaya ilişkin kararı sürpriz oluşturmayan bir içeriğe sahip.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, "burka yasağı" olarak da tanınan uygulamaya ilişkin kararı sürpriz oluşturmayan bir içeriğe sahip.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin temyiz organı olan Büyük Daire, Fransa'da kamusal alanda yüzü tamamen örten kıyafetlerin yasaklanmasının hak ihlali yaratmadığına karar verdi.

Fransa’nın 2010’dan bu yana uyguladığı "burka yasağıyla" ilgili görüşünü açıklayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin temyiz oragnı olarak görev yapan Büyük Daire, söz konusu yasakla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edilmediğine karar Verdi.

17 yargıçtan oluşan Büyük Daire, Fransa’nın yasakla ilgili olarak işlediği “insanları bir arada yaşamaya teşvik etme amaçlı” tezine arka çıktı.

Pakistan kökenli bir Fransız kadın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önüne taşıdığı davada bu ülkenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kötü muamele ve işkenceyi yasaklayan 3., özel hayata ve aile hayatına saygıyla ilgili 8., düşünce, vicdan ve din özgürlüğüyle ilgili 9., ifade özgürlüğüyle ilgili 10., toplanma özgürlüğüyle ilgili 11. ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesini ihlal ettiği tezini işlemişti.

Mahkeme, 3. ve 11. maddeye dayanan şikayetleri incelemeye değer bulmazken diğer maddelerin ihlal edilmediğine karar verdi.

Fransa’nın getirdiği yasak kamuya açık yerlerde yüzü kapalı giysilerle dolaşılmasına güvenlik nedeniyle izin verilmemesine dayanıyor. Fransız hükümeti, yasağın birlikte yaşamayı teşvik etme amaçlı olduğunu ve yasağın sadece dini sembollere değil yüzü kapayan tüm giysilere karşı uygulandığını savundu.

Mahkeme, hem bu tezi destekledi hem de kararında, Fransa'da yüzü kapamayan herhangi bir kıyafete yasak uygulanmadığını tespit ettiğinin altını çizdi.

Yüzü kapayan kıyafet cezasının da oldukça hafif olduğunu not eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kamuya açık alanlarda yüzü kapayan kıyafet giyilip giyilmeyeceğinin toplumsal bir tercih olduğunu belirterek, Fransa’nın geniş bir takdir payına sahip olduğunu vurguladı.

Mahkeme kararında, şikayet edilen yasağın izlenen amaçla orantılı olduğu vurgulandı.

Davaya yakın kaynaklar, Fransa ve diğer ülkeler için alınan benzer nitelikli kararlara bakıldığında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nin verdiği kararın sürpriz oluşturmadığının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG