Erişilebilirlik

AIDS'le Mücadelede İlerleme


AIDS'le Mücadelede İlerleme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
Birleşmiş Milletler’in HIV/AIDS ile ilgili yayınladığı en son rapor umut veriyor.

Birleşmiş Milletler’in son raporuna göre, tüm dünyada, AIDS’e neden olan HIV virüsü bulaşan kişi sayısı geçtiğimiz yıllarda %30 oranında azaldı.

Amerika Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde görevli olan Doktor Anthony Fauci, otuz yıldır AIDS üzerine çalışıyor. Fauci’ye göre bulaşma oranlardaki bu düşüşün sebebi insanların tedavi görmesi: “Birisini tedavi altına aldığınızda, sadece o kişinin hayatını kurtarmakla kalmıyorsunuz, o kişinin AIDS bulaştırma olasılığını da büyük oranda azaltmış oluyorsunuz.”

Doktor Fauci, AIDS ilaçlarının fiyatlarının yılda on bin dolar seviyesinden, 140 Dolar seviyesine indiğini ve bunun da gelir durumu düşük ülkeler için bile makul olduğunu belirtiyor: “Eğer hastalık bulaşana kadar beklerseniz, ilaç masraflarının yanı sıra son derece yüksek olan hasta bakım masrafları da ortaya çıkıyor.”

Geniş çaplı eğitim kampanyaları AIDS’le ilgili birçok konuda insanların daha duyarlı olmasına yardımcı oldu. Bu duyarlılık ta HIV virüsünün bulaşmasını engelleyici uygulamaların artmasına neden oldu.

Virüsün bulaşma oranı tüm yaş grupları arasında azalmış durumda, en büyük düşüş de çocuklar arasında. Hamile bir anne virüse karşı ilaç tedavisi gördüğü takdirde, virüsü çocuğuna geçirme riski %5’in altına düşüyor.

O nedenle, geçtiğimiz on yıl içerisinde HIV bulaşan çocuk sayısındaki oran %50 düzeyinde azalmış.

Doktor Fauci, yakında yeni bir dönüm noktasına ulaşacaklarını belirtiyor: “Dönüm noktası, terapiye başlayan insan sayısının yeni AIDS bulaşmış insan sayısından daha fazla olması anlamına geliyor.”

Doktor Fauci’nin tahminlerin göre, tedaviye başlayan her hastaya karşılık, iki kişi AIDS virüsüne yakalanıyor. Birçok kişi hayat kurtaran bu tedavi olanaklarına sahip olmadığı gibi virüse karşı ne kadar savunmasız olduğunu da bilmiyor.

Siyah Amerikalılar riski yüksek olan bir grup. Amerika’da nüfusun %12’sini oluşturmalarına rağmen, yeni HIV bulaşma oranlarında %50’den fazla bir paya sahipler.

35 milyon insan HIV ile yaşıyor. Doktor Fauci, AIDS’siz bir nesil için henüz erken olduğunu, ancak bulaşma oranlardaki bu hızlı düşüşün devamının da tatmin edici olacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG