Erişilebilirlik

AIDS’le Mücadelede Vitamin ve Mineral Desteği


AIDS’le Mücadelede Vitamin ve Mineral Desteği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
AIDS’e neden olan HIV virüsünü taşıyan hastalar sıklıkla vitamin eksikliği yaşıyor. Yeni bir araştırma bu hastalara multi-vitamin ve mineral desteği vermenin bağışıklığı artırıp artırmadığını ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatıp yavaşlatmadığını inceledi.

Afrika’nın güneyi, her zaman AIDS salgınının merkezi oldu. Botsvana’da hastalığa karşı yapılan yoğun kampanyalara rağmen her 4 yetişkinden 1’i HIV virüsü taşıyor.

Son çalışmasını burada gerçekleştirmiş olan Profesör Marianna Baum, Botsvana’nın HIV virüsünün en çok etkili olduğu ülkelerden biri olduğunu belirtiyor.

Baum henüz ilaç tedavisine başlamamış olan 900 yetişkini araştırmasına dahil etmiş.

Denekler rastgele gruplara ayrılarak B,C, E vitaminleri, mineral selenyum ya da plasebo almış.

HIV taşıyan birçok hastada bu vitaminlerin eksikliği dikkat çekiyor. Baum önceleri, multi-vitaminlerin ya da selenyumun ayrı ayrı kullanıldığında dahi bağışıklığı artıracağını düşünüyormuş. Ancak sonucun böyle olmadığını söylüyor: “Bu ikisinin birlikte kullanıldığında etkili olması görüşümüzü değiştirdi.”

Araştırmalar HIV pozitif olan kişilerin hastalığın bulaşmasından hemen sonra antiretroviral tedavi gördüklerinde sağlıklı kalabildiklerini ve virüsü partnerlerine bulaştırma olasılıklarının düştüğünü gösteriyor. Ancak birçok ülkede bu ilaçlar çok pahalı.

Baum vitamin ve minerallerin beraber kullanımının düşük gelirli ülkelerde virüsün kontrolü için yararlı olacağını düşünüyor: “Multivitamin ve selenyum bileşimi, hastalık bulaştıktan hemen sonra verildiğinde hastalığın ilerleyişi yavaşlıyor. Bu güvenli ve ucuz bir metod. Ancak enfeksiyonun hemen ertesinde kullanılmaya başlanmalı.”

Baum bu desteğin anti retrovirüs terapisinin yerini tutamayacağını ancak ilaçları alamayanlara yardımcı olacağını söylüyor.

Ancak dünyaca ünlü AIDS uzmanı Doktor Anthony Fauci buna katılmıyor: “Çalışmayı okumadım. Ancak 30 yıldır HIV virüsü taşıyan hastalara bakıyorum. Vitaminlerin bu virüsü bastırmakta etkili olacağı konusunda şüphelerim var.”

Fauci, vitamin ve mineral desteğinin hastanın gene sağlığını artırabileceğini ancak HIV virüsünü bastırmanın tek yolunun anti retroviral tedavi olduğunu belirtiyor.

Baum’un çalışması Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG