Erişilebilirlik

Ahmet Türk: 'Demokrasi Kültürüne Sahip Olmak Lazım'


Ahmet Türk: 'Demokrasi Kültürüne Sahip Olmak Lazım'
Ahmet Türk: 'Demokrasi Kültürüne Sahip Olmak Lazım'

Eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) eş başkanı Ahmet Türk ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Washington’da temaslarda bulunuyor



Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) eski eş başkanı ve eski Mardin Milletvekili Ahmet Türk, hükümetin Kürt sorununa yaklaşımı ve parti kapatma konusundaki politikalarını eleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa değişikliği teklifinin ele alındığı oylamaya Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekillerinin katılmaması bazı kesimleri şaşırtmıştı. Washington’da temaslarda bulunan eski Mardin Milletvekili Ahmet Türk, hükümetin DTP’nin kapatılması sırasında bekledikleri hassasiyeti göstermediğini söyledi.

Türk şöyle konuştu: "Partimizin kapatılacağı dönemde Anayasa'nın değiştirilmesi konusundaki çabalarımıza olumlu yanıt alamadık. Ancak bizim partimizin kapatılmasından sonra AK Parti'yle ilgili bir davanın gelebileceği ihtimali üzerine bu Anayasa değişikliği paketinde partilerin kapatılmamasıyla ilgili bir madde geldi."

Ahmet Türk, "Demokratik değişimden sözediliyor ancak partimizin bütün yetkilileri yargılanıyor," diye konuştu.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, sonuçsuz kalan demokrasi açılımı konusunda hükümetin cesaret gösteremediğini savundu. Türk şöyle konuştu: "Demokratik açılım için önce inanmak lazım. Bir demokrasi kültürüne sahip olmak lazım. Demokrasiyi içselleştirmek lazım. Kendi yurttaışınız olan Kürtlerin taleplerini demokratik bir talep olarak görmek lazım. Şimdi bu mantık yok."

Kürt açılımı konusunda kendilerine danışılmamasını eleştiren Türk, "ulusalcı partilerin tepki göstermesi üzerine hükümetin geri adım atarak cesaret gösteremediğini" savundu.

Türkiye’de bugüne kadar Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) veya Demokratik Toplum Partisi (DTP) çizgisinde yedi parti kapatıldı veya kendini feshetti. Kürtlere hitabeden bu partiler kendilerini terör örgütü PKK’dan veya Abdullah Öcalan’dan ayırsalardı, Türkiye’de siyaseten daha fazla mesafe alamazlar mıydı? Türk soruna taraf bütün kesimlere açılmak gerektiğini söyledi:

"Bu sorunun muhatabı biziz dedik. Halkın iradesiyle seçilmişiz dedik. Ancak bu sorunun bütün boyutlarını göremezsek, bütün aktörleri göremezsek sorunun çözümünde başarılı olamayız. Bütün Kürtleri ikna etmemiz gerek. Bizim söylediğimiz bu. Biz siyasetin içindeyiz. Demokratik siyaset yapıyoruz. Elimizde silah yok. Ama silahların susmasını istiyorsak ellerinde silah olanları da ikna etmemiz gerekiyor. Bizim söylediğimiz bu."

Ahmet Türk ve Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş BDP Washington temsilciliğinin açılışına katılıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG