Erişilebilirlik

Ahmedinejat BM Güvenlik Konseyi'ne Çattı


Mısır'ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi BM Genel kurulunda ilk konuşmasını yaparken
Mısır'ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi BM Genel kurulunda ilk konuşmasını yaparken
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Çarşamba günkü oturumunda İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi konuştu.

Mahmud Ahmedinejat, BM Güvenlik Konseyi'ni sert biçimde eleştirerek bir avuç hükümetin kontrolu altında olduğunu söyledi.

BM’deki ayrımcılığın herkes için büyük bir hakaret olduğunu belirten Ahmedinejat bazı ülkelerin sahip olduğu veto hakkının Güvenlik Konseyi'ni ülkelerin haklarını savunamaz hale getirdiğini öne sürdü.

Konuşma, görev süresi Haziran ayında dolacak olan Mahmud Ahmedinejat’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı son konuşma oldu. İran anayasasına göre Ahmedinejat üçüncü bir dönem için adaylığını koyamıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise konuşmasında kendisinin ülkesinde seçimle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olduğunu vurguladı ve “büyük, barışçı bir devrimin” sonucu iktidara geldiğini söyledi.

Suriye’de kan dökülmesi ve insani krizin sona erdirilmesi gerektiğini belirten Mursi Mısır’ın arabuluculuk rolü oynamak istediğini ancak askeri müdahaleye karşı olduğunu bildirdi.

Mursi Filistin konusunda ise BM kararlarının uygulanmamasının utanç verici olduğunu söyledi. Mısır Cumhurbaşkanı özgür ve onurlu bir yaşamın Filistin halkından esirgenmemesi gerektiğini vurguladı.

Genel Kurul’da Suriye’deki iç savaş da gündemin ana maddeleri arasında yeralıyor.
Kurul çalışmalarının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Suriye’deki gelişmeleri, “küresel etkileri olan bölgesel bir kargaşa” olarak nitelendirdi. Ban, hem Esad rejiminin hem de isyancıların insanlık suçu işlediğini kaydetti.

Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El-Thani, BM Güvenlik Konseyi’nin şiddeti durdurmayı başaramadığı Suriye’ye Arap ülkelerinin müdahale etmesini istedi.

Türkiye’yi bu yılki BM Genel Kurul çalışmalarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Davutoğlu da ikili temaslarında Suriye ve mülteciler konusunu gündemde tutuyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El-Arabi ile görüşen Davutoğlu, Almanya, Romanya, Brezilya ve Güney Sudan dışişleri bakanlarından sonra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile biraraya geldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG