Erişilebilirlik

Ahmedinejat İçin Sorgu Önergesi


Ahmedinejat İçin Sorgu Önergesi
Ahmedinejat İçin Sorgu Önergesi

İran parlamentosu, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ı hükümetle ilgili “usulsüzlük” iddiaları konusunda ifade vermeye çağrıldı.

Mehr haber ajansına göre, muhafazakârların kontrolündeki parlamentonun 100 üyesi, Ahmedinejat’dan spor bakanı atamadaki gecikme ve Tahran metrosu için yapılan harcamaları açıklamasını isteyen bir önerge sundu.

İran anayasasına göre cumhurbaşkanı 290 üyeli parlamentonun en az dörtte biri tarafından çağrılırsa gidip ifade vermek zorunda. Eğer cumhurbaşkanı milletvekillerini önergeyi geri çekmeye ikna edemezse 30 gün içinde parlamentoda iddialarla ilgili açıklama yapması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejat, son birkaç aydır parlamentodaki muhafazakarlar ve dini liderlerle izlediği hükümet politikaları konusunda sürekli anlaşmazlığa düşüyor.

Aybaşında parlamento Anmedinejat’ın bir yakın yardımcısının dışişleri bakan yardımcılığına atanmasına karşı çıktı. Hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan bakan yardımcısı sadece üç gün görev yaptıktan sonra istifa etti.

İran cumhurbaşkanının, bürokrasiyi küçültme planı çerçevesinde petrol bakanlığı ve bazı devlet dairelerini lağvetmesi parlamento ve Rejimi Koruma Konseyini kızdırdı. Parlamento ve dini liderlerden oluşan konsey Ahmedinejat’ın kararlarını “yasadışı” olarak tanımladı.

XS
SM
MD
LG