Erişilebilirlik

Ahmedinejat: “Batı’yla Müzakereye Karşı Değiliz”


İran'a yaptırımlar artıkça halk parasını altına yatırıyor
İran'a yaptırımlar artıkça halk parasını altına yatırıyor

İran Cumhurbaşkanı ülkesinin nükleer enerji programını Batı ülkeleriyle görüşmekten kaçınmadığını söyledi

İran Cumhurbaşkanı ülkesinin nükleer enerji programını Batı ülkeleriyle görüşmekten kaçınmadığını söyledi.

Kirmen’de konuşan Mahmut Ahmedinejat, Batı’yı görüşmelerin önüne engeller inşa etmekle suçladı ve İran’ın “faul” olarak nitelediği bu tutumu değiştirmeye çalıştığını belirtti.

Bir süre önce Türkiye İran‘la 5+1 grubu arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısında bulunmuştu. İran ile BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesiyle Almanya arasındaki görüşmeler bir yıldır kesilmiş bulunuyor.

Amerika da, İran’ın nükleer programını görüşmeyi ciddiye alması halinde, önkoşul ileri sürmeden masaya oturmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Avrupa Birliği’nin İran’dan petrol ithalatını yasaklaması İran ile batı arasındaki gerginliğin daha da artmasına sebep oldu.

Bu arada, Amerika’da bir araştırma grubu İran’ın teknik sorunlar nedeniyle atom bombası yapma telaşı içinde olmadığını açıkladı. Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü, İran’ın bomba yapıp yapmamayla ilgili nihai kararını nükleer silah yapabilecek aşamaya geldiğinde vereceğini tahmin ediyor.

Öte yandan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ekonomik ve ambargonun ülkesini etkilemediğini söyledi yaptırımların hükümete tarım ve üretim sektöründeki kapasiteleri doğru planlama fırsatı sağladığını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG