Erişilebilirlik

Ahmed Çatayev Kimdir?


Atatürk Havalimanı saldırısının planlayıcısı olduğu düşünülen Ahmet Çatayev Çeçenistan’da başlayan ve Suriye’de sona eren radikal hareketlerde uzun süre bulunmuş bir isim.

Çeçenistan’da bulunan İslamcı gruplardaki kaynaklara göre Vedeno kasabasında büyüyen Çatayev, sözde Kafkas Emirliği’nin lideri Doku Umarov’un güvenilir yardımcısıydı. Umarov, Çatayev’i ülke dışında eleman ve para toplamak için görevlendirdi.

Çatayev, Avusturya’da mülteci olabilmek için 2001’de Rusya’dan ayrıldı ve 2003’te Avusturya vatandaşı oldu. Çatayev’in Avusturya pasaportu onun Avrupa’da ve diğer bölgelerde rahatça dolaşmasına olanak sağladı.

Rus güvenlik yetkilerinin talebi üzerine 2010’da Ukrayna’da tutuklanan Çatayev, sonra serbest bırakıldı. 2011’de Bulgaristan-Türkiye sınırında yakalandı, tutuklanmaya itiraz edince Cenevre Mülteci Anlaşması çerçevesinde mahkeme serbest bırakılması yönünde karar alındı.

Hür Avrupa Radyosu’na göre Çatayev 2010 ila 2012 yılları arasında Gürcistan’da yaşadı.

Çatayev, yaralandı ve yakalandı, fakat sonra mahkeme kararıyla serbest bırakıldı.

Rus bağımsız haber ajansı Kafkasya Knot’a göre Çatayev 2012-2015 yılları arasında Türkiye’de yaşadı. Seyahat etmeye devam etti ve sadece bir noktada Belçika polisi tarafından kısa bir süreliğine gözaltına alındı.

Çatayev Türkiye’deyken yüksek düzeyde bir IŞİD komutanı Tarkhan Batirashvili ile bağlantı kurdu.

Şubat 2015’te YouTube’da bir IŞİD videosunda görünen Çatayev, Rusça konuşan IŞİD biriminin komutanı olduğunu iddia etti.

2015’te Amerika Maliye Bakanlığı Ahmed Çatayev’I küresel teröristler listesine aldı.

Türk güvenlik yetkilileri henüz teyit etmese de uzmanlar büyük olasılıkla saldırının planlayıcısının Çatayev olduğunu belirtiyor.

Yeni Şafak Gazetesi intihar bombacılarından birinin Dağıstanlı Osman Vadinov olduğunu belirtti.

Hürriyet Gazetesi de Osman Vadinov’un saldırganlardan biri olduğunu, saldırı için Rakka’dan geldiğini kaydetti. Ancak Hürriyet Vadinov’un Çeçen olduğunu, Dağıstanlı olmadığını belirtti.

Bazı uzmanlar da “Vadinov” isminin Kuzey Kafkasya ile bağdaşmadığını belirtiyor.

Dağıstanlı siyasi uzman ve etnograf Abdurashid Saidov, Vadinov adının ne Dağıstan’a ne de Çeçen’e uyduğunu söyledi.

Geçen yıl Dağıstan Parlamentosu için aday olan Rus muhabir Yuliya Yuzik de Osman Vadinov’un Dağıstan adı olmadığını belirtti. Amerika’nın Sesi’nin sorusunu yanıtlayan Yuzik, “Kaynaklarım bizim adamımız olmadığını söylüyor” dedi.

Vadinov ismi Kazakistan’da ve Bulgaristan’da genel olarak kullanılıyor. Türk medyasında belirtildiği gibi Türk güvenlik servisleri bombacıyı pasaportundan tespit ettiyse, bu pasaportun gerçek ya da sahte olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Eğer sahteyse dava hala Dağıstan’a uzanıyor.

Türkiye’deki Dağıstanlılar ise Osman Vadinov adını duymadıklarını belirtiyor.

Çatayev Gürcistan’da tartışma konusu oldu

2012’de radikal savaşçıları eğitmekten hüküm giymiş bir mahkum, Gürcistanlı yetkililer tarafından serbest bırakıldı. Bu kişinin Ahmed Çatayev olduğu belirtiliyor. Gürcistan muhalefeti dönemin Adalet Bakanı Thea Tsulukiani’yi mahkum olmuş bir teröristi serbest bırakmakla suçladı. Tsulukiani ise Çatayev’in serbest bırakılmasına o dönemde karşı olduğunu, kararı savcının verdiğini belirtti.

2012’nin yazında yetkililer, Çatayev’i Lopota Gorge bölgesindeki silahlı Çeçenlere müzakere yapması için İçişleri Bakanlığı’ndan iki yetkili ile gönderdi. Müzakereciler dönünce Çatayev aralarında yoktu. Daha sonra silahlı Çeçenlerin öldüğü özel bir operasyonla yakalandı. Yakalanması Gürcistan’daki insan hakları gruplarını harekete geçirdi. Hükümet yanlısı olmayan organizasyonlar mahkemede savunmasına katıldı.

Lopota’daki operasyon 2012’deki seçimlerinden kısa süre sonra Başbakan olan Bidzina Ivanişvili’nin kampanyasındaki öne çıkan konulardan biriydi. Gürcistan Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Irakli Sesiaşvili terörle bağlantısı konusunda yeterli delil olmadığı için Çatayev’in serbest bırakıldığını belirtti.

Areshidze’ye göre 2013’ten beri Türkiye’de yaşayan Çatayev IŞİD’de “imam” rütbesi aldı.

Ahmed Çateyev’in Rus hapishanesinde kolunu, Gürcistan’da iken de bacağını kaybettiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG