Erişilebilirlik

AİHM'den Terör Zanlılarını İade İzni


İngiltere'de tutuklu radikal imam Ebu Hamza
İngiltere'de tutuklu radikal imam Ebu Hamza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İngiltere’nin radikal imam Ebu Hamza ve diğer dört terör zanlısını Amerika’ya iade etmesini onayladı.

AİHM, Amerikan cezaevi koşulları ve ceza sürelerinin, gayrı insani ¬davranışları ve kötü muameleyi yasaklayan Avrupa yasalarını ihlal etmediğine karar verdi.

Zanlıların kararı temyiz hakkı bulunuyor. AİHM ise iade kararı kesinleşmeden bu kişilerin Amerika’ya gönderilmesine karşı çıkıyor.

Mısır doğumlu Ebu Hamza, yandaşlarını gayrimüslimlere karşı saldırıya teşvik ettiği gerekçesiyle İngiltere’de yedi yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ebu Hamza, Amerika’da da bir dizi suçtan aranıyor. Bu suçlamalar arasında Oregon eyaletinde El Kaide tarzı bir eğitim kampı kurmak da bulunuyor. Amerikan federal mahkemesi, Mısırlı imamı ayrıca teröristlere destek vermek, Taleban’a mal ve hizmet götürmek ve Yemen’de adam kaçırtmakla suçluyor.

Ebu Hamza, tutuklanmadan önce Londra yakınlarında Finsbury Park Camisi’nin imamlığını yapıyordu. Mısırlı imam, 1990’lı yıllarda camiyi İngiltere’de radikal İslam’ın merkezi haline getirmişti.

XS
SM
MD
LG