Erişilebilirlik

29 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


29 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

Washington Post gazetesinin ilk sayfasında Amerika’nın müttefiklerinin Suriye’de girdikleri çatışmaya yer veriliyor. Amerika’nın desteklediği Suriyeli isyancı güçlerle Kürt güçler arasındaki çatışmanın Suriye’nin kuzeyinde dün şiddetlendiğine dikkat çeken gazete, isyancıların Kürtler’in elindeki köyleri aldığı ve Türk savaş uçaklarının Kürt mevzileri bombaladığını yazıyor.

Gazeteye göre çatışmaların şiddetlenmesi, Türkiye ve Türkiye’nin Suriye’de desteklediği grupların, Kürt güçlerin Suriye’nin kuzeyinde, özellikle de Türkiye sınırına yakın bölgelerde daha fazla toprak ele geçirmesini engellemeye çalışmasına işaret ediyor.

Çatışmaların daha da yayılabileceği uyarısında bulunan Washington Post’a göre bu durum, IŞİD’le mücadeleye aktarılan kaynakların yön değiştirmesi anlamına gelebilir. Gazete, bu durumun, bir NATO müttefiki olan Türkiye’nin Washington’la sürtüşmeye girmesine de yol açacağını yazıyor. Bunun nedeni, Amerika’nın Kürtler’i ve Kürtler’in müttefiklerini IŞİD’le mücadelede en etkin ortaklar olarak kabul etmesi.

Washington Post’ta Pazar günü de Türkiye vardı. Fırat Kalkanı operasyonunun Amerika’nın desteklediği iki ana grup arasındaki gerginliği arttırdığına dikkati çeken gazete, Menbiç ve Cerablus’taki çatışmalara yer verdi.

Washington Post’un bugünkü ana sayfasındaki bir başka haber, Batı Şeria’daki bir köyde İsrail’in yıkmak istediği bir Filistin köyüyle ilgili. El Halil’in güneyindeki Susiya köyü, Yahudi yerleşimcilerin, Batılı diplomatların, barış elçilerinin ve bir zamanlar bölgedeki mağaralarda, şimdiyse derme-çatma çadırlarda yaşayan 340 kadar Arap çobanın içinde bulunduğu bir ‘soğuk savaş’ alanı haline geldi.

İsrail Ordusu, eski oto lastiklerinden ve muşambalardan yapılan viranelerin izinsiz olduğu ve bu nedenle yıkılmaları gerektiği konusunda ısrarlı. İsrail, Filistinliler’in, kendilerine ait olması gereken bu topraklarda Filistin Devleti kurmaya çalıştığını iddia ediyor. Viranelerde yaşayan Filistinlilerse, Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana varisleri oldukları bu topraklarda tarım ve hayvancılık yaptıklarını, burayı terk etmeye niyetleri olmadığını söylüyor. Köyde yaşayanlara göre İsrail’in bu uygulaması, etnik temizlik anlamına geliyor.

New York Times, ilk sayfasında Amerika’daki başkanlık seçimi yarışına yer veriyor. Gazete, en az 110 Cumhuriyetçi Partili siyasetçinin Donald Trump’a oy vermeyi reddettiğini, Trump’ın nefret söylemlerinin ve tartışmalı önerilerinin, partinin önde gelen bazı liderleri için bardağı taşıran son damla olduğunu yazıyor. Trump’a oy vermeyeceklerini açıklayan Cumhuriyetçi’lerden bazıları: New Jeysey eski valisi Christine Todd Whitman, Savunma Bakanlığı eski yardımcılarından Paul Wolfowitz, Massachusetts Valisi Charlie Baker, Maryland Valisi Larry Hogan, başkan aday adaylarından Florida eski valisi Jeb Bush, ulusal istihbarat eski direktörü John Negroponte, İç Güvenlik eski bakanı Tom Ridge, Amerika’nın eski Ankara Büyükelçilerinden James Jeffrey, Başkan George W. Bush’un Maliye Bakanı Henry Paulson, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 başkanlık seçimlerindeki adayı, Massachusetts eski valisi Mitt Romney.

New York Times ayrıca Donald Trump’ın büyük kentlerin varlıklı banliyölerinde yaşayan zengin ve yüksek eğitimli seçmenler arasında popüler olmadığına dikkat çekiyor. Gazeteye göre bu durum, Temsilciler Meclisi yarışında bazı muhafazakâr bölgelerde Demokrat temsilcilerin sandalye kazanması anlamına gelebilir.

Amerika’nın batı kıyısından Los Angeles Times gazetesi, İran’a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen ülkede ekonomik sıkıntıların hala sürdüğünü yazıyor. Yazıda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yaptırımlar kalktıktan sonra istihdamın ve maaşların artacağına dair verdiği sözlerin boş çıktığının altı çiziliyor. İran’a akın edeceğine kesin gözüyle bakılan yabancı yatırımların beklenen ölçüde gerçekleşmediği, temel tüketim ürünlerinin fiyatlarının yükselmeye devam ettiği vurgulanıyor.

İlaç üreticisi Mylan’ın gıda alerjilerinin yol açtığı anaflaktik şoku önleyici adrenalin enjektörü EpiPen’in fiyatını yüzde 400 oranında arttırması, geçtiğimiz günlerde büyük tepki çekmişti. Özellikle ölümcül gıda allerjisi olan çocukların sıklıkla kullandıkları EpiPen, birçok aile için hayati önem taşıyan bir ilaç. Boston Globe, Mylan şirketinin tepkilerden sonra geri adım atarak EpiPen’in jenerik, yani eşdeğer olan ancak üzerinde marka adı yazmayan bir versiyonunu yarı fiyatına piyasaya süreceğini açıkladığını yazıyor. Mylan’ın bu hamlesinin allerji hastaları ve yakınlarını tatmin edip etmeyeceği, merak konusu.

XS
SM
MD
LG