Erişilebilirlik

Afgan Gazeteciler Ülkeyi Terkediyor


Afganistan’da özgür medyayı destekleyen Nai adlı kuruluş, geçen sene içinde güvenlik endişeleri nedeniyle 300 gazetecinin ülkeyi terk ettiğini duyurdu. Bu gazeteciler arasında 1TV gibi, ülkenin en büyük yayıncısı için çalışanlar da var.

Nai çalışanı Sıdıkullah Tevhidi, Amerika’nın Sesi Afgan Servisi’yle yaptığı söyleşide bazı gazetecilerin 15-20 kişilik gruplar halinde ülkeyi terk ettiğini, diğerlerinin ise aileleriyle kaçtığını belirtti.

Tevhidi, bazı gazetecilerin Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalıştığını, bazılarının bunu başarırken diğerlerinin Türkiye ya da Yunanistan’da kaldığını söyledi.

Çeşitli medya kuruluşlarıyla yaptıkları anketler sonucunda bu rakama ulaşan kurum, ülkeden ayrılan gazeteciler arasında 40 ile 50 kadının da olduğunu belirtti.

Taleban İntihar Saldırısı

22 Ocak’ta Taleban’ın, ülkenin en büyük medya kuruluşu olan Moby Grup’a ait bir otobüse düzenlediği intihar saldırısı, Afgan gazetecilerin güvenliği ile ilgili korkuları arttırdı ve birçoğunu ülke dışına kaçmaya itti. Saldırıda Moby’nin 7 çalışanı ölürken, en az 27 kişi de yaralandı. Nai, saldırının son 15 yılda Afganistan’da medyayı hedef alan en büyük saldırı olduğunu belirtti.

Afganistan’dan Türkiye’ye kaçan bir kadın gazeteci, saldırıdan sonra ailesinin kendisine çalışmamasını söylediğini belirtiyor. Amerika’nın Sesi’yle görüşen gazeteci, işini bırakıp ülkeyi terk etmek dışında bir seçeneği kalmadığını ve Avrupa’ya ulaşmaya çalıştığını söylüyor.

BM rakamlarına göre geçen sene 200 bin Afgan Avrupa’ya giriş yaptı. Güvenlik endişeleri ve işsizlik göçün en büyük iki nedeni.

Pajhwok Haber Ajansı Direktörü Daniş Karokil, birkaç çalışanının geçen sene içinde Afganistan’ı terk ettiğini, bir kısmının Türkiye’ye, diğerlerinin de Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine gittiğini söylüyor.

Gazeteci, Avrupa’ya gidenlerin daha iyi bir hayat aradıklarını ifade ediyor.

Afganistan Bilgi ve Kültür Bakanı Abdül Bari Cihani, ülkeyi terk eden gazetecilerin ekonomik göçmen olduğunu söyledi. Cihani, ülkeyi sadece gazetecilerin değil, her meslek grubundan kişinin terk ettiğini sözledine ekledi.

Cihani, gazetecilerin güvenli biçimde görevlerini yapabilmesini sağlamanın ve ülkeyi terk etme nedenlerini ortadan kaldırmanın tüm devlet kurumlarının ortak çalışmasını gerektirdiğini belirtti.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Afganistan’dan toptan gazeteci göçü ile ilgili soruya yanıt olarak rakamları izlemediklerini, ancak Afgan gazetecilerden gelen yardım taleplerinin giderek arttığını açıkladı.

Kurumun açıklamasında “Ülkenin en değerli insanlarını kaybetmesini istemiyoruz. Ancak, ülke batmaya devam ederken ve şiddet artarken daha fazla insanın ayrılmaya çalışmasını bekliyoruz. Bu insanların bir kısmı da gazeteci olacaktır” sözlerine yer verildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG