Erişilebilirlik

Afrika’nın Boynuzunda Kıtlık


Afrika’nın Boynuzunda Kıtlık
Afrika’nın Boynuzunda Kıtlık

BM Sözcüsü Mark Bowden, Somali’nin güneyindeki Bakul ve Aşağı Şabel bölgelerinde açlık baş gösterdiğini açıkladı.
Sözcü Somali’nin bu iki bölgesinin son 50 yılın en korkunç kuraklığına maruz kaldığını ve yüz binlerce kişinin açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.
Kıtlıktan kaçanların kaldığı kampları ziyaret eden Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmet, yiyecek sıkıntısının açlık tehlikesine dönüştüğünü söyledi.
Geçen yıl kontrolündeki bölgelere BM‘in yardım yapmasını önleyen şeriatçı El Şabap örgütü şimdi gıda sevkine izin vereceğini duyurdu. BM, El Şabap, diğer militan örgütler ve aşiret liderlerinden çalışanları için can güvencesi almadan yardım yapmıyor.
Birleşmiş Milletler son kuraklıktan en az 10 milyon kişinin etkilendiğini ve aç kalan on binlerce Somalilinin, komşu Kenya ve Etiyopya'ya ulaşmaya çalıştığını tahmin ediyor.
Ekonomisi hayvancılığa dayalı Somali’de 1992 yılındaki iç savaş sırasında meydana gelen kıtlık 200 bin kişinin ölümüne sebep olmuştu.
BM Gıda Programı 1,5 milyon kişiye yardım sağladığını, bir milyon kişiye ise henüz ulaşamadığını açıkladı.
Amerika kıtlıktan ve halka daha etkin gıda yardımı yapılamamasından El Şabap’ı sorumlu tuttu, din devleti kurmaya çalışan örgütü ülkede yaşamı felç etmekle suçladı. El Şabap yıllardır Somali’nın başkenti Mogadişu’da BM’nin desteklediği geçici hükümeti devirmeye çalışıyor.
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama yönetiminin Somali’ye 28 milyon dolarlık daha yiyecek yardımı yapacağını söyledi. Amerika daha önce Somali’ye 400 milyon dolar tutarında gıda yardımı

XS
SM
MD
LG