Erişilebilirlik

Afrika Medyasından Halka Ebola Eğitimi


Afrika Medyasından Halka Ebola Eğitimi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Ebola salgını Batı Afrika’da can almaya devam ederken, basın yayın organları ve sosyal medya aracılığıyla, ölümcül salgın hakkındaki yanlış algılara karşı mücadele veriliyor. Buarada uzmanlar salgının yayılmasında kaygı duydukları uyarısında bulunuyor

Dünya Sağlık Örgütü ebola salgınının, şu ana kadar görülmüş olanların en kötüsü olduğunu ve muhtemelen Batı ve Orta Afrika’ya doğru yayılmaya devam edeceğini bildirdi.

Salgının en yoğun görüldüğü yerler, halkın haberleri genelde televizyon ve radyodan aldığı ücra köyler.

Gana’nın başkenti Akra’daki bir radyo istasyonunda görevli spiker bu konuya değiniyor: “Ölümcül ebola virüsü Batı Afrika’da Şubat ayında tekrar ortaya çıktı. O zamandan bu yana salgın 700’den fazla can aldı.”

Radyonun internet müdürü Mawuli Tsikata, hükümetin HIV-AIDS bilinçlendirme kampanyasının ebola kampanyasından çok daha etkili olduğunu söylüyor: “Ebola hakkında bir bilgi yok, gazeteciler ne yazıp, çizerse o. Hükümetin, halkı ebola hakkında bilinçlendirme adına yeteri kadar çaba sarf ettiğini sanmıyorum.”

Ebola salgını, daha fazla insanın bilgisayara, dolayısıyla internete ve sosyal medyaya erişim olanağı olan büyük şehirlere de ulaşmış durumda.

Nijerya’nın başkenti Abuja’da blog yazan Japhet Omojuwa’ya göre genelde sosyal medyayı kullananlar, toplumdaki en etkili bireyler; o nedenle onlara ulaşmak, ebola hakkında halkı bilinçlendirmeye yardımcı olabilir.

Japhet Omojuwa, “Bu insanlar sosyal medyaya erişme olanağı olmayan kişilere erişebilir; eğer bu kesim de ebolanın ne derecede tehlikeli bir virüs olduğu konusunda bilinçlendirilirse, insanlar bunu başta aileleri ve akrabalarına iletirler,” şeklide konuşuyor.

Ebola salgınıyla mücadele sadece sosyal medyadaki blogçularla sınırlı değil. Nijerya’daki bir lojistik şirketi, attığı tweetlerin sadece Nijerya halkına değil, tüm Afrikalılara eriştiği düşüncesinde.

Şirketin müdürü Babajide Fadoju, Afrikalılar’ın ebolayı gündeme sokan etkenin, salgının kendisi olmasından rahatsız: “Salgın hakkında yaptığımız en önemli şey aslında ebola hakkında konuşuyor olmamız.”

Afrikalı blogçular üzerlerine düşen görevi yazıları ve tweetleriyle yerine getirirken, Dünya Sağlık Örgütü salgından etkilenen ülkelere ve komşularına yardım edeceğini, amacın iletişimi geliştirerek, virüsten nasıl korunacağını ve nereden yardım istenileceğini öğretmek olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG