Erişilebilirlik

Afganistan'ın Yeni Umudu Zengin Maden Yatakları


Afganistan'ın Yeni Umudu Zengin Maden Yatakları
Afganistan'ın Yeni Umudu Zengin Maden Yatakları

Amerikalı jeologların Afganistan’da bir trilyon dolardan fazla değerde maden yatakları keşfettiği bildiriliyor.

New York Times gazetesinin haberine göre, Amerikalı yetkililer Afgan ekonomisini tümüyle kalkındıracak ve savaşın da sonu olabilecek zengin demir, bakır, altın, kobalt, lityum ve niobyum alanları buldu. Lityum, cep telefonu ve dizüstü bilgisayar pillerinin temel maddesi. Niobyum da süper iletken çelik üretiminde kullanılan yumuşak bir metal. Uzmanlara göre, bu maden zenginliği Afganistan’ı dünyanın en büyük madencilik merkezlerinden biri haline getirebilir.

Amerikan Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus, Afgan Madencilik Bakanı'na dayanarak, bulunan maden zenginliğinin inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu ve işletildiği taktirde maden alanlarının Afgan ekenomisinin belkemiğini oluşturacağını belirtti.

Cumhurbaşakanı Hamit Karzai dahil Afgan yetkililer, maden zenginliğinin ülkenin ekonomik büyümesinde hayati bir rol oynayacağını söyledi.

Maden alanları bir grup Amerika Savunma Bakanlığı uzmanı ve Amerikalı jeolog tarafından ortaya çıkarıldı. Yapılan incelemelerde 1980’lerde Sovyet işgali sırasında Sovyet uzmanlarının Afganistan’da topladığı bilgilerin kullanıldığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG