Erişilebilirlik

Afganistan'ın Sağlık Sisteminde Yaralar Kapanmıyor


New Yorklu doktor Kavih Alizade henüz 12 saatlik olan Afgan bebeği sağlığına kavuşturmaya çalışıyor
New Yorklu doktor Kavih Alizade henüz 12 saatlik olan Afgan bebeği sağlığına kavuşturmaya çalışıyor

Amerikalı bir estetik cerrah Afgan meslektaşlarına son derece zor ve karmaşık tıbbi müdahaleleri öğretmek için bu ülkede yeni bir program başlattı. Estetik cerrahi, savaşın büyük zarar verdiği Afganistan’da çok ihtiyaç duyulan bir alan.

New Yorklu doktor Kavih Alizade, henüz 12 saatlik olan Afgan bebeği sağlığına kavuşturmak için dünyanın öteki ucundan Afganistan’a gitmiş. Doktor Alizade gibi estetik cerrahlara Afganistan’da çok ihtiyaç var. Afgan doktorlara estetik cerrahi eğitimi vermek için bir program yürüten Uzman, “Afganistan’ın nüfusu 29 milyon ancak ülkede iyi eğitim almış estetik cerrahların sayısı yalnızca iki. Bu iki uzman da Kabil’de yaşıyor,” diyor.

Afganistan’da sağlık sistemi Taleban rejiminin yıkılmasından bu yana gelişse de eğitimli personel ve tıbbi gereçlerin eksikliği nedeniyle hala ülke Batı’nın çok gerisinde. Ülkedeki resmi tatil nedeniyle daha önceden yapılması planlanan birkaç estetik ameliyat iptal edildi. Hastane boş olmasına rağmen bazı hastalar tedavi olabilmek için bekliyor.

Ali Muhammed Nevruzi ve eşi Zehra 48 saatlik tehlikeli bir yolculuktan sonra hastaneye varmış. Amaç, Zehra’nın doğum sırasında oluşan fistüllerini tedavi ettirmek. Ali Muhammed ameliyatın işe yaradığını söylüyor ve “Köyümüze döndükten sonra herkese eşlerini hastaneye götürmelerini tavsiye edeceğim, özellikle bu sorunu yaşıyorlarsa,” diye konuşuyor.

Afganistan’da birçok kişi, kültürel nedenler ya da mali sorunlar yüzünden kadınları hastaneye götürmeye sıcak bakmıyor. Afgan sağlık personelini eğitmek bu hastanenin ana amaçlarından biri.
Doktor Muahmmed Alizade isde Afganistan’a son gidişinde ameliyat yapmadı. Ancak uzman Ocak ayında kalabalık bir grup Amerikalı doktorla ameliyathaneye gireceğini söylüyor. Alizade 30 ila 40 ameliyat yapmak ve Afgan doktorları uzaktan eğitmek için bir program oluşturmak istiyor.

XS
SM
MD
LG