Erişilebilirlik

Afganistan'daki NATO Hastanesi Asker ve Sivillere Ücretsiz Hizmet Veriyor


Afganistan'daki NATO Hastanesi Asker ve Sivillere Ücretsiz Hizmet Veriyor
Afganistan'daki NATO Hastanesi Asker ve Sivillere Ücretsiz Hizmet Veriyor

Afganistan’ın Kandahar bölgesindeki NATO Hastanesi, ister soğuk algınlığı, ister beyin ameliyatı olsun, askerlerin her türlü tıbbi ihtiyacını karşılayabilecek tam teşekküllü bir hastane.



Afganistan’daki en büyük hastanelerden biri olan NATO Hastanesi, ülkenin güneyindeki çatışma alanlarının çoğuna helikopterle yalnızca birkaç dakika uzaklıkta. Hastaneye getirilen yaralıların yüzde 98‘inin hayatının kurtarıldığı bu hastaneden halk da yararlanıyor.

Ağabeyiyle birlikte mayına basarak yaralanan 3 yaşındaki bir çocuk hızla travma bölümüne taşınıyor. Afganistan’ın güneyinde Kandahar’daki hastane görevlileri böyle vakalara yabancı değil.

Binbaşı Michael Danenberg, hastalarının yaklaşık yüzde 30‘unun 12 yaşın altındaki çocuklar olduğunu, çoğunun yaralanma nedeniyle hastaneye getirildiğini söylüyor. Danenberg, yaralı çocuk görmenin zor olduğunu söylüyor. Danenberg, ”19 yıldır Donanma’da acil servis bölümünde çalışıyorum. 19 yıllık meslek hayatımın en tatmin edici yanı, savaş alanında, çatışmanın tam ortasında, yaralılara bu kadar yakın olmak ve onlara yardım etmek.” diyor.

Asker ve sivillere ücretsiz sağlık hizmeti veren NATO Hastanesi, Afganistan’daki en büyük tam teşekküllü hastanelerden biri. Burada her ay 200 travma vakası tedavi ediliyor. Hastaneye çatışma alanlarının çoğundan helikopterle kolayca ulaşılıyor.

Ortopedi cerrahı Binbaşı Joseph Strauss, hastalarının yüzde 85‘inin doğrudan savaş alanlarından getirildiğini söylüyor: ”Buradaki yaralanma vakaları çok daha ağır. Yaraların üzeri enkaz, saman, çamur, otlarla kaplı ve çok kirli. Çatışma alanı hastanın üzerinde olduğu gibi hastaneye getiriliyor.”

Hastanenin çatışma alanlarına yakın olması sayesinde hayat kurtarma yüzdesi çok yüksek. Hastaneye getirilen yaralıların yüzde 98‘i sağ kalmayı başarıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG