Erişilebilirlik

Afganistan'da Çatışma: 3 Alman, 6 Afgan Askeri Öldü


Afganistan'da Çatışma: 3 Alman, 6 Afgan Askeri Öldü
Afganistan'da Çatışma: 3 Alman, 6 Afgan Askeri Öldü

NATO’nun Afganistan'da 8 yıldır sürdürdüğü operasyonlarına başından beri destek veren Almanya, ABD ve İngiltere'den sonra Afganistan'daki en büyük yabancı askeri varlığa sahip.

NATO'nun Afganistan operasyonu 8 yıldır sürüyor. Almanya, bu operasyona başından beri destek veriyor. Almanya, ABD ve İngiltere'den sonra Afganistan'daki en büyük yabancı askeri varlığa sahip. Ülkedeki yaklaşık 4500 Alman askeri, güvenlik ve yeniden istikrara katkı çalışmalarına ve Afgan polislerinin eğitilmine destek sağlıyor. Geride kalan yıllarda toplam 36 Alman askeri, katıldıkları operasyonlarda yada Taleban’ın saldırılarında yaşamını yitirirken, Afganistan'da yaşanan son gelişmeler, Almanya’nın Afganistan siyasetine yeni bir boyut kazandıracağa benziyor. Geçen Cuma günü Kunduz'da Taleban militanlarıyla çıkan çatışmada 3 Alman askerinin ölmesi, ardından da Alman askerlerinin dost ateşinde 6 Afgan askerinin ölümüne neden olması sonrasında Alman Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg ‘Afganistan'da savaş veriyoruz’ sözlerini kullandı. Böylece üst düzey Alman bir yetkili, 2. Dünya Savaşı sonrasında ilk kez Alman Ordusu’nun ‘muharip güç’ olduğunu telaffuz ederken, Almanya’nın Afganistan’daki stratejisini de tartışmaya açtı. Son sekiz yılda iktidarda olan başbakanlar ve savunma bakanları, kamuoyundaki hassasiyet nedeniyle Afganistan’daki durum için, ‘savaş’ tanımlamasını kullanmaktan kaçınmıştı. Ancak özellikle Alman ordusundan yetkililer ve askeri uzmanlar, hükümetin bu stratejisi ile Afganistan’daki durumun halk arasında ciddiyetinin kavranamamasına da yol açtığını savundular. Sosyal Demokrat Parti SPD’de uluslararası ilişkiler konusunda danışmanlık yapan eski AP milletvekili Ozan Ceyhun, kamuoyunun Afganistan stratejisi konusunda gerçekçi bir bilgilendirme politikasına hakkı olduğunu savunuyor.

Ozan Ceyhun Alman askerlerinin Afganistan’da ölümü göze alarak riskli bir görev üstlendiklerini, ancak Alman hükümetinin şimdiye kadarki belirsiz tavrı nedeniyle yeteri kadar destek bulmadıklarını da savunuyor.

Alman Savunma Bakanı Karl Theodor Guttenberg’in Alman askerlerinin içinde bulunduğu durumu ‘savaş’ olarak tanımlamasının Alman hükümetinin planladığı çekilme takvimine nasıl yansıyacağı ise merakla bekleniyor. Alman parlamentosu geçen Şubat ayında Afganistan'daki asker sayısını 5 bin 350'ye çıkarma kararı almış, buna paralel 2011’den itibaren askerlerin peyderpey geri çekilmesini de kararlaştırmıştı.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG