Erişilebilirlik

Afganistan’da Sivil Ölümleri 2015’te Arttı


BM Afganistan Yardım Misyonu UNAMA, Afganistan’da sivil ölümlerinin sistematik olarak belgelendiği 2009 yılından bu yana ortaya çıkan rakamların 2015’te en yüksek düzeye ulaştığını duyurdu.

UNAMA Afganistan’da şiddet olaylarına bağlı sivil ölümlerinin nedenlerini, sivil yerleşim yerleri ve etrafındaki çatışmalara, intihar eylemlerine ve diğer saldırılardaki artışlara bağlıyor.

“Taleban saldırılarında daha az sivil öldü”

Bununla birlikte BM raporunda, Taleban saldırılarında hayatını kaybeden sivil sayısında geçen yıla göre yüzde 10 azalmaya dikkat çekiliyor. Sivil ölümlerindeki artma, özellikle hükümet kuvvetleri ve onlara yakın güçlerce düzenlenen operasyonlara, ayrıca bu güçlere destek amacıyla yapılan hava saldırılarına bağlanıyor.

UNAMA İnsan Hakları Direktörü Danielle Bell, “Afganistan’da güvenlik kuvvetleri 1854 sivilin ölümüne yol açtı” dedi. Bu rakam, 2015’teki toplam sivil ölümleri sayısında yüzde 17’lik bir yer idiyor ancak Danielle Bell, 2014 yılından bu yana bu oranda yüzde 28’lik bir artışa işaret ettiğine dikkat çekiyor.

Kabil’de gazetecilere açıklama yapan UNAMA Başkanı Nicholas Haysom, raporun yayınlanmadan önce tüm kesimlere sunulduğunu, buna Afgan güvenlik kuvvetleri ve Taleban’ın da dahil olduğunu söyledi.

Kimseyi suçlama ya da ayıplama derdinde olmadıklarının altını çizen Haysom, asıl amaçlarının savaş meydanında yaşanan gerçekleri değiştirmek olduğunu belirtti.

BM raporuna göre 2015’te ölen sivillerin arasında kadınlarda yüzde 37, çocuklarda da yüzde 14 artış var. Danielle Bell de, ölenlerin dörtte birinin çocuk olduğunu bildiriyor.

Raporda ayrıca Ekim 2015’te Amerikan uçaklarının Kunduz’da Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne bağlı bir hastaneyi bombalaması ve aralarında hastane personelinin, hastaların ve refakatçilerinin de bulunduğu 42 sivilin öldürülmesiyle 43’ünün yaralanmasına yer verildi.

Taleban UNAMA raporu sonuçlarını reddetti ve yalnızca son iki hafta içinde Afgan güvenlik güçleriyle yabancı ortaklarının, Bagran ilinin kuzeyinde yüzlerce sivilin ölümüne yol açtığını iddia etti. Örgüt, raporun Kabil’deki kukla hükümeti cesaretlendireceğini de öne sürdü.

Rapora yönelik ayrıntılı bir tepki kaleme alan Afgan hükümeti ise, UNAMA’nın sivil kayıp ve acılarına vurgu yapmasını övmekle birlikte, bulguların Taleban ve bağlantılı grupların sivillere verdiği zararı tam yansıtmadığını savundu. Rapordaki rakamların yanlış yansıtıldığını öne süren Afgan hükümeti, bunun Taleban ve diğer terör örgütlerini sorumluluktan kaçmaya teşvik edeceği yorumunda bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG