Erişilebilirlik

'Afganistan'da Seçim Sonucu Kesinleşmeli'


'Afganistan'da Seçim Sonucu Kesinleşmeli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

ABD'nin Afganistan Büyükelçisi James Cunningham'a göre, Ağustos sonuna kadar yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi iyi olur, ancak bu kısa sürede bunun gerçekleşmesi kolay değil. Oysa yeni cumhurbaşkanının NATO zirvesine katılması Afganistan'ın geleceği açısından önemli

Amerika, Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında iki aydır devam eden anlaşmazlığın biran önce sona erdirilip, Ağustos sonuna kadar yeni cumhurbaşkanının göreve gelmesini istiyor. Kabil’de Amerika’nın Sesi’ne açıklamalarda bulunan Büyükelçi James Cunningham, sürenin iddialı olduğunu, ancak dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Taleban’ın tehditlerine rağmen yeni bir cumhurbaşkanı seçmek için iki ay önce sandığa giden Afgan halkı kendisini siyasi bir çıkmazın ortasında bulmuş durumda; adaylar Eşref Gani ve Abdullah Abdullah seçimi kimin kazandığı konusunda anlaşamıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin arabuluculuğu sayesinde seçimde hile yapılıp yapılmadığını anlamak için sekiz milyon oy yeniden sayılıyor.

Amerika’nın Afganistan Büyükelçisi James Cunningham, Ağustos sonuna kadar yeni cumhurbaşkanının belirlenmesini umuyor:

“Bu önemli bir hedef çünkü yeni cumhurbaşkanının Eylül ayında yapılacak olan NATO Zirvesine katılıp, Afganistan’ı ve yeni Afgan hükümetini temsil etmesi, yeni lidere uluslararası toplumla tanışma imkanı verecek.”

NATO ve Amerika yıl sonuna kadar Afganistan’a Taleban ve diğer militan gruplara karşı mücadelede destek vermeye hazır ancak bu destek yeni yılda sona erecek. Eğer yeni cumhurbaşkanı belirlenip uluslararası askeri eğitimcilerin kalmasını sağlayacak güvenlik anlaşması yakında imzalanmazsa, NATO ve Amerika 2015’de Afganistan’dan tümüyle çekilecek.

James Cunningham: “Kesin bir tarih yok ancak hem bizim hem de müttefiklerimizin biran önce karar vermesini sağlayacak bir tarih belirlenmeli.”

Görevi sona erecek olan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai, 25 Ağustos’ta görevi devretmek istiyor, ancak adaylar arasındaki gerginliği bilenlere göre bu bir oldukça iyimser bir tahmin.

Amerika, Afganistan’ın siyasi geleceği için adayları sağduyulu olmaya çağırıyor.

James Cunningham: “Seçimler sonrasındaki sürecin birkaç aydır çıkmazda olması Afgan halkını da etkiledi. Afganlılar krizin biran önce sonlandırılmasını istiyor.”

Oy sayımı bitip, adaylar herhangi bir şekilde uzlaşmaya varmadan, Afganistan’ın mevcut siyasi krizden ve güvenlik açmazından çıkması pek mümkün görünmüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG