Erişilebilirlik

Afganistan’da “Paralel Hükümet” mi Kurulacak?


Afganistan’da ilk sonuçlar cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir milyon oy farkıyla Eşref Gani’nin önde bitirdiğini gösterirken adaylardan eski dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı.

Halen oyların %43,5’i sayılmış durumda ve alınan ilk sonuçlar açılan sandıklardan çıkan oyların %56’4’ünü Gani’nin aldığını gösteriyor.

Kabil’de binlerce kişiye seslenen Abdullah Abdullah seçimlerin galibinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde kendisi olduğunu söyledi. Abdullah, aksi bir sonucu kabul etmeyeceğini de kaydetti.

Abdullah’la birlikte seçim yarışına giren Hacı Muhammed Mohaqeq, seçimlere hile karıştırıldığı yolundaki iddialarının ciddiye alınmaması durumunda “paralel hükümet” kuracaklarını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Abdullah’ı, yasal olmayan yollardan iktidarı ele geçirme yolundaki herhangi bir çabanın Amerika ve uluslararası toplumun Afganistan’a verdiği mali ve güvenlik konularındaki desteği tehlikeye atacağı konusunda uyardı.

Kerry, Cuma günü Kabil’e gidiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 14 Haziran’da yapıldı.

Bu arada Afganistan’da şiddet olayları devam ediyor. Ülkenin doğusunda bir intihar eylemcisi dördü NATO askeri olmak üzere 16 kişiyi öldürdü.

NATO, Parvan vilayetindeki saldırı hakkında ayrıntılı açıklama yapmadı. İki Afgan polisin de ölümüne neden olan saldırının sorumluluğunu Taleban üstlendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG