Erişilebilirlik

Afganistan’da Haşhaş Ekimi Rekor Düzeyde


Afganistan'da haşhaş ekimi
Afganistan'da haşhaş ekimi

Uluslararası askeri güçlerin, 2014 yılı sonunda Afganistan’dan ayrılacak olması nedeniyle birçok belirsizliğe hazırlanan çiftçilerin birçoğunun haşhaş ekimine yöneldikleri belirtiliyor

Birleşmiş Milletler’in Narkotik ve Suç Bürosu’na göre, Afganistan’da haşhaş ekimi bu yıl içerisinde %36 oranında yükselerek, rekor düzeye ulaştı.

Büro’nun yerel temsilcisi Jean-Luc Lemahieu, haşhaşın devlet yönetimine karşı olan kişiler arasında yayılan bir virüse benzediğini, narkotik kontrol mekanizmalarındaki gelişmelere rağmen uyuşturucu bağımlılığı ve haşhaş ekim oranlarının yine de arttığını belirtiyor.

Afganistan’ın narkotikten sorumlu bakanı Din Muhammet Mubarez Raşidi, haşhaşın genelde Taleban’ın kontrolundaki, ülkenin güney ve doğu bölgelerinde yetiştirildiğini kaydediyor.

Artan haşhaş üretiminin kendileri için iyi bir haber olmadığını fakat bu gelişmenin hükümeti amacından saptırmayacağını da belirten Mubarez, bu durumun genelde üretim yapılan bölgelerde yeterli güvenlik olmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler Narkotik ve Suç Bürosu temsilcisi Lemahieu, Afganistan’ın narkotik ile mücadeleyi ulusal siyasetin bir parçası olarak görmektense, ulusal öncelik haline getirmesi gerektiğini vurguluyor.

Çiftçileri haşhaş yetiştirmeye yönelten farklı sosyo-ekonomik nedenler olduğunu belirten Lemahieu, bu nedenle sorunun çözümünde kapsayıcı bir yaklaşımın şart olduğunun altını çiziyor. 2014 yılında uluslararası askeri güçlerin ülkeden çekilmesi ile zor bir sürece girileceğini de belirten Lemahieu, hem uluslararası hem de yerel toplumun Afganistan’ın kalkınmasına verdikleri desteği devam ettirmeye çağırdı.

Uyuşturucu kaçakçılarının Afganistan’da yetiştirilen haşhaştan dünya çapında 68 milyar dolar kazanç elde ettiği söyleyen Lemahieu, bu kazancın %90’ının Afganistan dışında elde edildiğini belirtiliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG