Erişilebilirlik

Afganistan'da Gösteriler Sürüyor


Afganistan'da Gösteriler Sürüyor
Afganistan'da Gösteriler Sürüyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, güvenlik güçleriyle göstericiler arasında en az yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından sükunet çağrısında bulundu.

Afgan yetkililer Kabil, Pervan ili ve Celalabad kentinde düzenlenen gösterilerde çok sayıda kişinin de yaralandığını bildiriyor.

Karzai, Afgan halkının protesto hakkı bulunduğunu ancak şiddete başvurmamaları gerektiğini bildirdi ve soruşturma sonucunun beklenmesini istedi.

Protesto gösteriler Salı günü Amerikan askeri üssünde yabancı askerlerin Kuran’a saygısızlık gösterdiği yolunda çıkan haberler üzerine patlak verdi.

Amerika aleyhine sloganlar atan bazı göstericiler, Kabil’in kuzeyindeki Bagram hava üssünü taşa tuttu ve yer yer yangın çıkarttı. Üssü koruyan polisler lastik mermi atarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

Saygısızlık iddialarının nereden kaynaklandığı kesin olarak bilinmiyor. Doğrulanmayan haberlere göre NATO askerleri eskimiş Kuran nüshalarını yakma girişiminde bulundu ancak üsteki Afgan görevliler tarafından durduruldu.

Uluslararası koalisyon kuvvetlerinin komutanı Amerikalı Orgeneral John Allen hemen özür diledi ve Kuran’a saygısızlık gösterildiği yolundaki haberlerle ilgili soruşturması açılması emri verdi.

General Allen, NATO’nun bu tür olayların bir daha olmayacağı sözü verdi ve Kuran nüshalarının dini yetkililere teslim edildiğini açıkladı.

Protestolar üzerine Kabil’deki ABD elçiliği, tüm görevlilere binadan dışarı çıkmamaları emri verdi.

XS
SM
MD
LG