Erişilebilirlik

Afganistan’da En Çok Siviller Zarar Görüyor


Afganistan’da En Çok Siviller Zarar Görüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
Linki indirmek için

Amerika’nın Sesi muhabiri Zlatica Hoke’a göre, Afganistan’da terörist saldırılar son günlerde tırmanış gösteriyor. Taleban, çocuklar dahil sivil halkı giderek daha çok hedef alıyor

Kabil’de bir intihar bombacısı Yüksek Mahkeme binasının önünde kendisini havaya uçurdu. Olayda 17 kişi ölürken yaklaşık 40 kişi yaralandı.

Kabil Emniyet Müdürlüğü Soruşturma Dairesi Başkanı Muhammed Zahir, ölü ve yaralılarının hepsinin sivil olduğunu söylüyor: “Ölen ve yaralananların hepsi sivil. Aralarında kadınlar ve çocuklar da var. Hiçbir askeri personel yok.”

BM Afganistan’da sivil ölü sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 25 arttığını bildirdi. BM’in Afganistan özel temsilcisi Jan Kubis bu yılın başından beri çoğu isyancılar tarafından 3 bini aşkın sivilin öldürüldüğünü ya da yaralandığını söylüyor: “Daha da kaygı yaratan nokta, 2013 yılında ölen ya da yaralanan sivillerin yüzde 21’ini çocukların oluşturması.”

Geçtiğimiz günlerde isyancılar Afganistan’ın doğusundaki Gazni iline kargo götüren bir NATO konvoyunu pusuya düşürerek iki polisle iki şöförü öldürdü.

Aynı günlerde Afgan yetkililer Taleban’ın güneydeki Kandahar ilinde casusluk yaptıkları gerekçesiyle iki çocuğun başını kestiklerini bildirdi.

Bu arada NATO ve Afgan hükümetini hedef alan saldırılar daha da yoğunlaştı. İsyancılar Kabil uluslararası havaalanına roketatarlar ve makineli tüfeklerle saldırdı.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, askeri kesintilerin Afganistan’da görev yapan Amerikan kuvvetlerini etkilemeyeceğini söyledi: “Bu bütçe savunma bakanlığına Afganistan’da hala savaşmakta olan birliklerimizi destekleme olanağı veriyor.”

Ancak Amerika 2014’te tüm kuvvetlerini bugüne kadar 2,100 Amerikan askerinin öldüğü Afganistan’dan çekmeyi planlıyor.

Uzmanlara göre Taleban saldırılarla Afgan güvenlik güçlerinin Amerikan kuvvetleri gelecek yıl çekildiğinde görevi devralmaya hazır olup olmayacağını anlamaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG