Erişilebilirlik

Afganistan Zirvesinde Hedef: Bölgesel İşbirliği


Afganistan Zirvesinde Hedef: Bölgesel İşbirliği
Afganistan Zirvesinde Hedef: Bölgesel İşbirliği

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, komşu ülkelerden terörle mücadelede destek gelmediği sürece ülkesinde barış umudu bulunmadığını söyledi.

İstanbul’da yapılan Afganistan konferansında konuşan Karzai terör şebekelerinin Afgan güvenlik güçlerine halen tehdit oluşturduğunu; ülkesinde “acımasız bir yıkım politikası” izleyen grupların komşu ülkelerde konuşlanabildiğini söyledi.

Karzai, İslamabad hükümetinin Pakistan’da konuşlanan Taleban liderleriyle görüşmelerine yardımcı olmasını, arabuluculuk yapmasını da istedi.

20 ülkenin ve uluslararası örgütün temsil edildiği İstanbul zirvesinde Afganistan’ın güvenlik ve ekonomik durumu ele alındı. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı konferansta taraflar Afganistan’da uzlaşı, ülkenin yeniden inşası ve güvenlik alanlarında ilerleme sağlanmasını öngören bir girişim üzerinde anlaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da anlaşmadan memnun kaldıklarını açıkladı ve Afganistan’a destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan’ın barış, istikrar, güvenlik ve refahına katkıda bulunma sorumluluğunun her ülkede olduğunu söyledi. Gül, bu uğurda işbirliğinin şart olduğunu kaydetti.

İstanbul zirvesi, Afganistan’da ilerlemenin nasıl sağlanacağı konusunda atılan ilk adım. Uluslararası birlikler 2014 yılı sonunda çekilecek ve güvenlik sorumluluğu Afganistan’a devredilecek.

Cumhurbaşkanı Karzai dün de Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’yle görüştü. Taraflar Afgan Barış Konseyi Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani suikastını ortaklaşa soruşturma kararı aldı.


XS
SM
MD
LG