Erişilebilirlik

Afganistan Savaşı 10 Yıldır Sürüyor


Afganistan Savaşı 10 Yıldır Sürüyor
Afganistan Savaşı 10 Yıldır Sürüyor

Bu hafta Amerika’nın Afganistan işgalinin 10’ncu yıldönümü. Başkan Barack Obama, 11 Eylül saldırılarının ardından başlayan Afganistan savaşını bitirme sözü vermişti. Çekilme süreci başladı ancak savaş sürüyor.

Afganistan savaşı 10 yıldır sürüyor. Amerikan tarihinin en uzun savaşı…

11 Eylül saldırılarının mimarı el Kaide lideri Usame Bin Ladin Pakistan’da Amerikan komandoları tarafından öldürüldü.

Haziran ayında Başkan Obama savaşın sona ermekte olduğunu söyleyerek Amerikan askerlerinin çekilme sürecini başlattı: “Önümüzdeki ay itibariyle yıl sonuna kadar 10 bin askerimizi çekeceğiz. Önümüzdeki yaza kadar 33 bin askerimiz çekilmiş olacak.”

10 yıl önce Amerikan kamuoyunda Afganistan savaşına destek kuvvetliydi. Ancak araştırmalar halkın artık savaştan bunaldığını; askerlerin çekilmesini istediğini gösteriyor.

Quinnipiac Üniversitesi Kamuoyu Yoklamaları Enstitüsü’nden Peter Brown anlatıyor: “Bu ülkede insanlar artık savaş yorgunu. Ve bu görüş partiler arası değişmiyor. Geleneksel olarak Cumhuriyetçiler bu savaşlara daha çok destek veriyordu, ancak onlar arasında destek de düşüyor.”

Savaşa karşıtı muhalefet Amerika’nın tüm kentlerinde görülüyor. Ancak Amerikalıların dikkati iç sorunlara yoğunlaşmış durumda. Amerika’da 14 milyon işsiz var.

Haziran ayında Belediye Başkanları Amerika’nın yurt dışındaki askeri operasyonlarına son vermesi ve maddi kaynakların iç sorunlara yönlendirilmesi çağrısında bulundu.

Başkan Obama, “Ekonomik zorluklara rağmen, yükselen borcumuza rağmen savaş için 10 trilyon dolar harcadık. Artık Amerika’nın en önemli kaynağına – insanlarımıza yatırım yapmalıyız,” şeklinde konuştu.

Askerleri çektiği sırada Başkan Obama’nın Demokrat Partili müttefikleri Afganistan stratejisini gözden geçirmesini istiyor.

Senatör Jim Webb anlatıyor: “Eğer uzun bir savaşın gerekliliği konusunda sabır göstermemizi istiyorsanız, Afganistan operasyonlarının ulusal çıkarlarımız açısından ne derece önemli olduğunu net bir şekilde anlatmalısınız.”

Muhalefetteki Cumhuriyetçi Partili başkan adayları Obama’nın Afganistan’dan çekilme kararının siyasi hesaplarla alındığını savunuyor. Ancak Afganların da artık güvenlik sorumluluğunu devralması gerektiğini düşünüyor.

Obama, Kongre’ye bu konuda verdiği son raporunda çekilme sürecinin devam ettiğin, ancak Amerika’nın önünde ciddi zorluklar bulunduğunu da kabul etti.


XS
SM
MD
LG