Erişilebilirlik

Afganistan İçin Barış Umudu


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai Katarlı liderlerle barış çabalarını geliştirme amacıyla Taleban'ın bu ülkede büro açması konusunu görüştü.

Doha’daki Afganistan büyükelçiliği Karzai’nin iki günlük bir ziyaret için Cumartesi günü Katar’ın başkentine geldiğini doğruladı.
Karzai bugüne kadar Taleban ile Afganistan dışında görüşme yapmayı reddediyor ve büro açılmasına sıcak bakmıyordu.

Katar resmi haber ajansı Karzai’nin Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el-Thani, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Cesim el-Thani ile görüştüğünü bildirdi.
Karzai’ye temaslarında dışişleri bakanı Zalmai Resul ve Yüksek Barış Konseyi başkanı Selahaddin Rabbani eşlik etti. Görüşmeler hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Afganistan dışişleri bakanlığı geçen hafta “Karzai’nin barış sürecini ve Taleban’ın Afgan hükümetiyle görüşmelerde kullanılmak üzere Katar’da büro açması konusunu ele alacağını” açıklamıştı.
Kabil hükümeti, yabancı kuvvetler çekilmeden önce Taleban’ı görüşme masasına çekmek için büyük çaba harcıyor.

Ancak Taleban’ın bir sözcüsü Fransız haber ajansına örgütün Katar’da büro açmasının Afganistan devlet başkanıyla bir ilişkisi olmadığını bunun Katar hükümeti ve Taleban arasında bir konu olduğunu açıkladı. Sözcü Katar’da bulunan hiçbir Taleban temsilcisinin Karzai ile görüşmeyeceğini de bildirdi.
Taleban Amerika‘nın “kuklası” olduğunu önesürerek Karzai hükümetiyle sürekli reddediyor.

Afgan kuvvetlerinin ülkedeki güvenlik sorumluluğunu 2014 yılı sonunda tamamen uluslararası kuvvetlerden devralması planlanıyor. Muharip koalisyon birliklerinin ülkeden çekilmesi de aynı dönemde tamamlanacak.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG