Erişilebilirlik

Afganistan İçin 3 Milyar Dolar Beklentisi


AB'nin ev sahipliğinde yapılacak uluslararası konferansa Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 70'ten fazla ülke katılacak.
AB'nin ev sahipliğinde yapılacak uluslararası konferansa Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 70'ten fazla ülke katılacak.

Afgan hükümetine önümüzdeki dört yılda sağlanacak uluslararası siyasi ve mali destek Brüksel’de düzenlenecek geniş katılımlı konferansta ele alınacak. Beklentiler uluslararası toplumun Afganistan içinm 3 milyar doları bulan taahhütte bulunması yönünde

Brüksel, Afganistan’a yönelik uluslararası siyasi ve mali desteği sürekli kılabilmek amacıyla geniş katılımlı bir konferansa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 4-5 Ekim’de Avrupa Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi öngörülen konferansa aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 70’den fazla ülke katılacak. Başkanlığını Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kalkınma İşbirliği’nden Sorumlu Üyesi Neven Mimica’nın yapacağı toplantıya 30’a yakın uluslararası örgüt ve ajansın katılması bekleniyor.

Konferansın ana amacı Afganistan’ın siyasi ve ekonomik istikrarına ve kalkınmasına katkıda bulunmak. Bu çerçevede sadece mali destek konuşulmayacak. Uluslararası toplum ile Afganistan arasında kapsamlı politik ve kalkınma odaklı görüşmelerin yapılacağı konferansta ülkenin reform gündemine destek olma amaçlı güçlü bir mesaj verilecek.

Bu çerçevede konferansta üç ana boyuta odaklanılacak. Bunlardan ilkini reform paketinin uygulanması, ikinicisini uluslararası mali desteğin 2020’ye kadar mevcut düzeyde ya da mevcut düzeye yakın seviyede tutulması ve son olarak da siyasi süreç için bölgesel destek sağlanması oluşturavak ın üç ana gündemi olacak.

Avrupa Birliği, toplantıda şu ana kadarki taahhüt seviyesini koruyarak 2020’ye kadar yılda 200 milyon Euro civarında mali destek yapmayı öngörüyor. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği ve üye ülkelerinin katkıları toplamda yıllık bir milyar Euro seviyesine ulaşmıştı.

Mevcut katkı seviyesini aynı düzeyde ya da mevcut düzeye yakın tutmayı tercih edecekler arasında ABD de var. Amerikan yönetimi yıllık toplam katkının 3 milyar dolar düzeyinde olmasını öngörüyor.

Afganistan’a yapılacak mali destek doğal olarak açık çek anlamına gelmiyor. Bu yardımlar aralarında yolsuzlukla mücadelenin de bulunduğu reformların sürdürülmesine bağlı olacak.

Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. Çavuşoğlu toplantıda Türkiye’nin Afganistan’a yapacağı yardım taahhüdünü uluslararası topluma açıklayacak. Türkiye, Afganistan ile siyasi ve ekonomik bağları kapsamında, Afganistan’ın ekonomik olarak yeniden yapılanmasına ilişkin konferanslar dizisine 2002’den bu yana katılıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, “Afganistan’ın içinden geçmekte olduğu bu geçiş döneminde ülkemiz Afganistan’a yaptığı ikili yardımların yanı sıra uluslararası düzeydeki bu çabalara da ortak olmaktadır. Sayın Bakanımız, konferans vesilesiyle ülkemizin 2018-2020 yılları arasında Afganistan’a yapacağı yardım taahhüdünü de uluslararası topluma açıklayacaktır. Türkiye, her zaman olduğu gibi, dost ve kardeş Afganistan’a en büyük desteği veren ülkeler arasında yer almaya devam edecektir” denildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG