Erişilebilirlik

Afganistan Güvenliğini Sağlayabilecek mi?


Afganistan Güvenliğini Sağlayabilecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Ocak ayında Amerikan ordusu, Afganistan’daki asker sayısını 11 binin altına düşürecek. Ancak bazı uzmanlar, Amerika’nın asker azaltmak için belirlediği tarihi, Afganistan hükümetini ve ordusunu güçsüz, yolsuzluğa müsait ve olası bütçe açıklarına karşı savunmasız bıraktığı gerekçeleriyle eleştiriyor

Ülkedeki NATO güçleri sembolik bir törenle görevlerini Aralık ayı başında sona erdirdi.

Afgan Ulusal Güvenlik Gücü’nün ülkeyi Taleban’dan koruma görevini devralmasından bu yana da tam bir buçuk yıl geçti.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby bu konuda “Afgan halkını en iyi şekilde savunuyorlar, sorunlar var ama onlara bu konuda yardımcı olacağız. Biz, üzerimize düşen görevi yaptığımıza inanıyoruz,” diyor.

Aralık ayında Afganistan’ı ziyaret eden Kirby,“2002’de başladığımız ve bugün geldiğimiz noktaya bakarsanız Afganlar yetenek, beceri, kendine güven ve liderlik alanlarında ışık yılı hızında ilerdiler,” diyor.

Ancak Taleban saldırılarına devam ettiği sürece, uzmanlar Afgan güvenlik birimlerinin sayısı azaltılmış NATO gücünden daha fazlasına ihtiyaç duyacağı görüşünde.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Anthony Cordesman da bu görüşte: “Afgan güçlerinin beklenenden daha iyi bir düzeyde olduklarına dair bir algı var.”

Afganistan’ın yeniden imarı sürecini teftiş etmekle görevlendirilen John Sopko’nun raporuna göre, askeri alandaki sıkıntıların yanı sıra, yolsuzluk ve bütçe başta olmak üzere ülkede birçok sorun var:“Afganistan yurt içinde elde ettiği tüm gelirini güvenlik güçlerine verse bile bu, harcamaların yarısını bile karşılamaz.”

Kirby, Amerikan ve NATO güçlerinin 2015 ve 2016’da hava desteği, lojistik ve kaynak kullanma alanlarında Afgan hükümetine destek vermeye devam edeceğini belirtiyor: “31 Aralık’ta tamamen bırakıp gidecek değiliz. Buradayız.”

2015 yılında Afganistan’da 10 bin 800 Amerikan askeri görev yapacak. Bunun yarısından biraz fazlasının 2016 yılına kadar ülkede kalması ve 2016 sonunda ordunun tamamen çekilmesi öngörülüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG