Erişilebilirlik

Afganistan'daki Kanlı Saldırıyı IŞİD Üstlendi


Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Celalabad’da düzenlenen ve en az 33 kişinin ölümüne yol açan bombalı intihar saldırısını IŞİD’in üstlendiğini açıkladı.

Yetkililer saldırıda yüzü aşkın kişinin de yaralandığını söylüyor. Olayı “korkunç” diye niteleyen Gani, saldırının sorumluluğunu “Daeş” olarak adlandırdığı IŞİD’in üstlendirdiğini bildirdi. Bununla birlikte IŞİD’in Afganistan’da ne kadar güçlü olduğu ya da bu tarz bir saldırıyı düzenleyip düzenlemeyeceği bilinmiyor. IŞİD ya da bugünlerde kendilerini andıkları şekilde “İslam Devleti” örgütü, İslam sözcüğünün kullanılmak istenmediği birçok Müslüman ülkede, “DAEŞ” ya da “DEAŞ” gibi farklı kısaltmalarla anılıyor.

Bu arada Taleban, Celalabad’daki saldırının kendi sorumluluğu olmadığını bildirmekle kalmadı, aynı zamanda saldırıyı kınadı.

Saldırı, devlet memurlarının maaşlarını almak için toplandığı bir banka şubesinde düzenlendi. Bankadaki kuyruktan zamanında ayrılan bir görgü tanığı, saldırganın motosikletiyle banka şubesine girdiğini ve üzerindeki patlayıcıları ateşlediğini söyledi. Bu ve diğer görgü tanıkları bankadaki saldırı sırasında iki ayrı patlama duyduklarını belirtiyor.

Saldırı Birleşmiş Milletler tarafından da kınandı. BM’nin Afganistan’daki şubesi, sivillerin yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerlerinde düzenlenen intihar saldırılarının “savaş suçu” olarak değerlendirileceği uyarısında bulundu. Açıklamada, saldırının sorumlularının derhal ortaya çıkartılması istendi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG