Erişilebilirlik

Afganistan'da Mutlu Son


Soldan sağa: Eşref Gani, Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ve Abdullah Abdullah
Soldan sağa: Eşref Gani, Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ve Abdullah Abdullah

Afganistan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan adaylar seçim sonuçlarıyla ilgili olarak iki aydır devam eden anlaşmazlığa bir son vererek, bir yetki paylaşımı planı üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı adayları Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmetzai’nin yardımcıları, anlaşmayı doğruladı. Tarafların, bugün görevi devralacakları eski Cumhurbaşkanı Hamit Karzai’nin eşliğinde resmi imzayı atacakları belirtildi.

Dün Birleşmiş Milletler temsilcileriyle biraraya gelen cumhurbaşkanı adaylarının temsilcileri gece geç saatlere kadar ortak başkanlığın detaylarını görüştü. Anlaşmanın ayrıntıları konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı ancak görüşmelerin cumhurbaşkanlığı ve yeni oluşturulan ‘Başkanlık’ makamı arasındaki görev dağılımına odaklandığı belirtildi.

Nisan ayında yapılan seçimlerde ilk turu Abdullah Abdullah kazanmış ancak Haziran ayında yapılan seçimlerde ikinci turu geçecek çoğunluğu elde edememişti. Abdullah, ikinci turu kazanan Eşref Gani’nin yolsuzluk yaptığını iddia ederek, sonuçları protesto etmişti. Taraflar, Amerika’nın arabuluculuğuyla Birleşmiş Milletler gözetiminde oyların tekrar sayılmasını kabul etti.

Adaylar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bir türlü kesinleşmeyen seçim sonuçları, NATO güçlerinin ayrılmasına yaklaştığı süreçte ülkede büyük bir siyasi kriz yarattı. Uluslararası güçlerin Afgan ordusuna destek için gelecek yıldan itibaren de kısmen Afganistan’da kalması için yeni cumhurbaşkanıyla anlaşma imzalanması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG