Erişilebilirlik

Afganistan’da IŞİD Radyosu Yeniden Aktif


Pakistan sınırındaki dağlarda bir vericiden yayın yapan radyo kanalı, yeni programlarla dinleyiciye ulaşıyor. Afganistan’ın iki resmi dili olan Peştu ve Dari dillerinde yayın yapan radyo, artık Arapça ve Pencap lehçelerinde de programlar yayınlıyor. Programlarda halkın IŞİD’e katılması teşvik edilirken dini propaganda yapılıyor.

IŞİD’in kontrolundaki FM istasyonu Halifenin Sesi, yerel halkı tehditlerle korkuttuğu ve köktendinci propaganda yaptığı yayınlarına geçen yıl başladı.

Afgan yetkililer, Şubat ayında yaptıkları açıklamada Amerika’nın da desteğiyle düzenlenen hava saldırılarının IŞİD’in yayın yaptığı bölgeyi ve İnternet iletişimini tahrip ettiğini bildirmişti.

Nangarhar vilayetindeki Açin Bölgesi Valisi Hacı Galip Mücahit, Amerika’nın Sesi’ne, IŞİD yayınlarının sabah bir, akşam ise bir buçuk saat olmak üzere her gün yapıldığını doğruladı. Yayınlar Dehbala, Ganikail ve Açin bölgelerinden dinlenebiliyor. Yerel halk ise kaygılı.

Birçok Afgan gibi sadece ilk adını kullanan, soyadını kullanmaktan kaçınan Ubaydullah, radyo yayınlarının hükümet karşıtı ve halk düşmanı olduğunu, halkın üzerinde çok kötü etki bıraktığını söylüyor.

Afgan Hükümeti’nin bu konuda ne yapacağı ise belli değil. Bölgesel bilgi ve kültür direktörünün Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamaya göre bu soruna çözüm bulmak, iletişim ve teknoloji dairesinin sorumluluğu.

Nangarhar Valiliği Sözcüsü Attaullah Kogyari, dinleyicilerden gelen tepkilere rağmen hükümetin yayınlar hakkında bilgisi olmadığını öne sürüyor.

Radyo kanalının kapatıldığını, artık varolmadığını iddia eden Sözcü Kogyari, kanalın yeniden yayın yapmaya başladığından haberdar olmadıklarını söylüyor ve ”Eğer radyo yeniden yayınlara başladıysa bu yayınlar yakında kesilecek” diyor.

Uzmanlara göre IŞİD, bünyesine yeni militan katmak için propaganda bazlı yeni bir taktik geliştiriyor.

Düşünce kuruluşu Rand Şirketi’nden askeri politika uzmanı Rebecca Zimmerman, IŞİD’in radyo yayınları gibi kitlesel erişim taktiklerine daha çok yoğunlaşmasının mantıklı olduğunu kaydediyor.

IŞİD, Nangarhar vilayetinin bazı bölgelerindeki varlığını güçlendiriyor. IŞİD militanları, Nangarhar’daki Afgan güvenlik kontrol noktalarına saldırılar düzenliyor. Afgan Hükümeti ise Nangarhar’da IŞİD’e karşı kazanımlar elde edildiğini bildiriyor.

Afgan Hükümeti ve NATO güçleri kısa süre önce IŞİD’e yönelik operasyonlar düzenlemeye başladı. Bazı bölgeler, bu operasyonlar sonucunda IŞİD militanlarından tamamen temizlendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG