Erişilebilirlik

Afganistan’da Halk Umutlu


Afganistan’da Halk Umutlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Afganistan’da yapılan yeni bir kamuoyu yoklaması, ülkedeki güvenlik ve yolsuzluk sorunlarına rağmen Afgan halkının gelecekle ilgili ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu ortaya koydu

Asya Vakfı’nın Afganistan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yürüttüğü kamuoyu araştırması, 34 bölgeden 9 bin kişiyle yapılan görüşmelere dayanıyor. Araştırma sonuçları geçtiğimiz günlerde Washington’daki Amerika Barış Enstitüsü’nde açıklandı. Enstitünün Güney ve Orta Asya Programları Başkan Yardımcısı Andrew Wilder halkın kaygılarının devam ettiğine dikkati çekiyor:

“Anket, son bir yılda halkın ülkedeki güvenlik eksikliği, yolsuzluk ve işsizlik sorunlarıyla ilgili kaygılarının yok olmadığını gösteriyor. Ancak yine de Afgan halkının yüzde 55’i ülkenin doğru yönde ilerlediğine inanıyor.”

Anket kapsamında görüşü sorulan Afganlar, geçen yıl sivil ölümlerde yaşanan artışın güvenlik kaygılarını arttırdığını söyledi. Katılımcıların %65’i can güvenliği korkusu taşıdığını söylerken, %76’sı ülke içinde seyahat etmekten korktuğunu belirtti. Amerika Barış Enstitüsü Güney ve Orta Asya Programı Başkanı Scott Smith’e göre, güvenlik sorunları herkes için kaygı konusu olmaya devam ediyor:

“Herkes hala güvenlik sorunlarından kaygı duyuyor. Bu kaygı, özellikle Afgan halkı için geçerli. Kabil’de geçtiğimiz günlerde düzenlenen üç intihar saldırısı, bu kaygının ne kadar gerçek olduğunu gösteriyor.”

Ancak ülkedeki güvenlik sorunlarına rağmen, Afgan halkının üçte ikisi, son cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının hayatlarını iyi yönde değiştireceğine inanıyor. Ayrıca halkın çoğunluğu, hükümetin Taleban’la uzlaşma çabalarının ülkeye istikrar getireceğini düşünüyor.

Buarada katılımcıların yüzde 60’ının yolsuzluğun günlük hayatlarını etkileyen bir sorun olduğunu söylediği anket, yolsuzluğun en az görüldüğü kurumun Afgan ordusu olduğunu gösteriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG