Erişilebilirlik

Hastaneyi Vuran Askerlere 'Disiplin' Cezası


ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Joseph Votel
ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Joseph Votel

Amerika Savunma Bakanlığı Afganistan’ın Kunduz ilinde geçen yıl ekim ayında bir hastaneye yanlışlıkla bir Amerikan uçağı tarafından ateş açılmasıyla ilgili soruşturmayı tamamladı.

İnsan hatası bulunan olayda aralarında bir tümgeneralin de bulunduğu 16 Amerikan askerine disiplin cezası verildi, ancak sorumlu tutulan askerler hapis cezası almadı.

Karar, Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Joseph Votel tarafından açıklandı. Votel, olayın 'savaş suçu' olarak değerlendirilmeyeceğini kaydetti.

Fransız Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünce işletilen hastaneye, Kunduz’u Taleban işgalinden kurtarmaya çalışan Afgan kuvvetlerine hava desteği sağlayan Amerikan uçakları ateş açmıştı. Olayda 42 hasta ve hastane personeli öldü. Örgüt, bombardımanı “sorumsuz ve acımasız” diye nitelemişti.

Pentagon raporunda bir AC-130 uçağının, hastanenin 400 metre yanındaki Taleban mevzisini vurmakla görevlendirildiği belirtiliyor. Rapora göre, uçağın hedef belirleme sistemleri çalışmadı ve uçak personeli hedefin kendilerine yapılan fiziksel tarifini esas aldı.

Bir başka rapor, hastaneye saldırının uyarılara rağmen yarım saat sürdüğünü kaydediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG