Erişilebilirlik

Afgan Polisi Çocuk Geline İşkence Yapanları Arıyor


Seher Gül bulunduğu gün
Seher Gül bulunduğu gün

Kabil hükümeti 15 yaşındaki karısına işkence yapan kocasını ve ona yardım edenleri bulmaya çalışıyor

Afgan polisi, Bağlan eyaletinde bu amaçla 10 kişilik özel bir birim kurulduğunu açıkladı.

Ailesinin başvurusu üzerine geçen hafta evi basan polisler Seher Gül adlı kızı kocasının evinin bodrum katında penceresiz bir odada buldu. Emniyet yetkililerine göre, 7 ay önce, 14 yaşındayken evlenen genç kız fahişelik yapmayı reddedince bodrumda bir helaya hapsedilmiş.

5 aydır işkenceye maruz kalan kızın dövüldüğü, aç bırakıldığı, tırnaklarının söküldüğü, cildinin sigarayla yakıldığı, saçının koparıldığı her yerinde darp izleri bulunduğu belirlendi.

Seher Gül’ün kayınvalidesiyle görümcesi tutuklanmış ancak 30 yaşındaki kocası ile kayınpederi bulunamamıştı. Afgan yetkililer Seher Gül’ü tedavi için Hindistan’a göndermeyi planlıyor.

Afganistan’da yeni çıkarılan yasalara göre evlilik için en az 16 yaşında olmak gerekiyor. Ancak evliliklerin çoğu imam nikâhıyla yapıldığı için yasaya uyan yok.

İstatistiklere göre Afgan kadınların yarısı 16 yaşından daha küçükken evleniyor. İnsan hakları dernekleri asgari yaş yasasının yaygın bir şekilde ihlal edilmesinden en çok kırsal kesimlerde olağanüstü nüfuza sahip aşiret liderlerini sorumlu tutuyor.

Psikologlar sağlığını yeniden kazansa da Seher Gül'ün psikolojik yaralarını sarmanın çok zor olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG