Erişilebilirlik

Afgan Kadınlar IŞİD’den Gördükleri Zulmü Anlattı


Afganistan’ın doğusunda IŞİD tarafından rehin tutulan bir grup Afgan kadın sessizliklerini bozarak, IŞİD’in işkence ve kötü muameleleri hakkında konuştu. Kadınlar, terör örgütünün kendilerini günlerce tek tek odalarda mahsur tuttuğunu anlattı.

Kadınlardan biri geçen hafta Amerika’nın Sesi Afganistan Yayın Bölümü'ne yaptığı açıklamada, “Karanlık yerlerde tutulduk, dua etmemize izin verilmedi, çocuklarımızın ağlaması ya da gürültü çıkarması yasaktı” diye konuştu.

Kadınlar 2016 yılı başında Nangarhar vilayetinde IŞİD militanları tarafından 4 ay süreyle rehin alınmış, vilayetteki kabile reisleri tarafından müzakere edilen bir esir değiş tokuş anlaşması kapsamında serbest bırakılmışlardı.

IŞİD militanlarından duydukları korku nedeniyle kadınlar bu yıl boyunca terör örgütünden gördükleri zulümleri paylaşmadı. Ama geçen hafta vilayetin başkenti Celalabad’da düzenlenen bir Kadınlar Günü etkinliğinde sessizliklerini bozdu. Kadınların tamamı, Afganistan’ın doğusundaki Amerika’nın Sesi muhabirine konuşurken güvenlik gerekçesiyle kimliklerinin gizli kalmasını istedi.

Esir değişiminin Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani tarafından da onaylandığı bildiriliyor. Afgan güvenlik güçlerinin, geçen yıl bölgede IŞİD’e karşı düzenledikleri bir askeri operasyon sırasında örgüte bağlı yerel savaşçıların ailelerini rehin aldığı kaydediliyor. Buna yanıt olarak da, IŞİD militanlarının hükümete destek veren Kot bölgesindeki bir köye saldırdığı ve erkek üyelerini öldürdükleri ailelerden çok sayıda kadın ve çocuğu kaçırdığı belirtiliyor.

‘Aç bırakıldık’

Kadınlar Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada IŞİD’in doğu Afganistan’da elinde bulundurduğu karanlık hücrelerde kendilerini aç bıraktığını söyledi. Örgüt, köylüleri Afgan hükümetini destekleyerek ve hükümetin kontrolundaki bölgelerde yaşayarak ‘kafir’ olmakla suçluyordu.

Kadınlardan biri, ‘Bizi sürekli dövüyor ve kafir olduğumuz için bizi öldüreceklerini söylüyorlardı’ dedi. Kadın, militanların hava saldırılarından korktuğunu ve potansiyel tehditleri savmak için taktik olarak sürekli yer değiştirdiklerini belirtti. Diğer bir kadın da, ‘Bizi sürekli bir yerden başka yere taşıdılar ve sonunda bizi Achin bölgesindeki Momand Dara’ya yerleştirdiler’ derken, militanların kendilerine eşlerini nasıl öldürdüklerini gösteren videolar izlettirdiklerini aktardı.

İki genç kızıyla birlikte kaçırılan gruptan bir kadın, IŞİD üyelerinin büyük çoğunluğunun yabancı olduğunu, çünkü başka dillerde konuştuklarını anlattı. ‘Militanların saçları uzundu ve yüzlerine maske giyiyorlardı, farklı dillerde konuşuyorlardı’ dedi.

Kadınların esaretlerine dair açıklamaları Nangarhar’daki Afgan İnsan Hakları Komisyonu’nun başkanı tarafından da doğrulandı. Sabrina Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ‘Eşleri IŞİD tarafından öldürülen bu kadınlar örgütün esaretinde yaşadılar’ diye konuştu. Kadınlar, eşlerini kaybettikten sonra şimdi kendi başlarınalar ve çocuklarına bakmak durumundalar. Geleneklere göre Afganistan’da, özellikle de kırsal bölgelerde evin geçimini erkekler sağlıyor. Erkekler öldüğünde, birçok durumda kadınların yeniden evlenmesine ya da ailelerinin yanına geri dönmesine izin verilmiyor. Kadınlar Afgan hükümetine kendilerine ve çocuklarına yardım etmesi çağrısında bulundu.

IŞİD’in genişlemesi

IŞİD militanları son yıllarda Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar vilayetine sızmış durumda ve özellikle Pakistan sınırında bulunan Kot bölgesindeki birçok kesimde aktif faaliyet gösteriyor. Örgüt geçen yaz Kot’a dev ölçekte sürpriz bir saldırı düzenlemiş, düzinelerce kişinin ölümüne ve bölgeden binlerce sivilin kaçmasına neden olmuştu.

Terör örgütü yıllar boyunca vilayetteki diğer birçok bölgedeki köyler ve hükümet kurumlarına da saldırdı. Bazı bölgelerde kamu okullarını kapatıp, yerlerine kendi dini okullarını kurdu. Son zamanlarda IŞİD’in faaliyetlerini doğu Afganistan’dan ülkenin diğer kesimlerine genişlettiği görülüyor.

Örgüt geçen hafta bir askeri hastaneye düzenlenen ve 31 kişinin ölümüne, 80’i aşkın kişinin yaralanmasına neden olan saldırı da dahil, son aylarda başkent Kabil’de çok sayıda ölümcül saldırının sorumluğunu üstlendi. Ancak Afganistan’daki ABD güçleri, Afgan hükümetinin örgüte karşı son dönemde zaferler elde ettiğini ve son bir yıl içerisinde ABD-Afgan ortak operasyonları sayesinde militanların sayısının 3 bin civarından birkaç yüze düşerek önemli ölçüde azaldığını belirtiyor.

Afganistan’daki NATO misyonunun sözcüsü Amerikalı Tuğgeneral Charles Cleveland geçen hafta Kabil’de gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘IŞİD’in tahminen 700 mensubunun kaldığını tahmin ediyoruz, belki daha da az’ diye konuşmuştu.

XS
SM
MD
LG