Erişilebilirlik

Afgan Halkı Savaşın İzlerini Silmeye Çalışıyor


Afgan Halkı Savaşın İzlerini Silmeye Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Kabil’de insanlar kentten uzaklaşıp rahatlamak istediklerinde Karga Gölü’ne gidiyor. Göl, Kabil’in dışlarında ufak bir tesise sahip. Ayşe Tanzim birçok kişiye dinlenme imkanı veren bu vahanın ziyaretçileriyle konuştu.

Cuma günleri trafik kilometrelerce uzuyor. Genç erkekler, çiftler ve aileler araba ve motosikletleriyle göle yönelirken birçok kişi de yolda satış yapmaya çalışıyor.

Satıcılardan biri, “Eskiden işler kötüydü. Şimdi düzeliyor. Her Cuma burada çalışıyorum. Geri kalan günler okula gidiyorum” diyor.

Burası dünyanın herhangi bir yerinde sevilen bir mekandan farklı değil. Göl, sıklıkla şiddete sahne olan Kabil’in hemen dışında. Kabil’de en çok göze çarpanlar, silahlı ve üniformalı erkekler. Burada ise polis trafiği kalaşnikofla değil, düdükle yönlendiriyor.

Zaminullah ailesiyle buraya geldiği için mutlu: “Tatile gidecek, buluşulacak bir yer yok. Afganistan’da her yerde savaş var. Afgan halkı savaşlarda her şeyini kaybetmiş bir halk.”

30 yıldır süren savaş ve Taleban’ın sert yönetimi ülkedeki her türlü eğlenceyi sona erdirmiş. Bu nedenle tehlikeye rağmen fırsat bulanlar göl kenarına akın ediyor.

Geçen yıl cam restorana bir saldırı oldu. Ama bu kalabalığı görünce bunu hatırlamak zor. İherkes her an elbette yalnızca güvenliği düşünemez. Halk, eğlenmek için hiçbir fırsatı kaçırmak istemiyor.

Gölde tekne gezintileri sevilen bir etkinlik. Ziyaretçiler bazen beklenmedik sürprizlerle karşılaşıyor. Örneğin bu Afgan komedyen canlı bir performans sergiliyor.

Burada herkes ülkede yıllardır süregelen savaşı kısa bir süre için de olsa unutabiliyor. Elbette bazı şeyler savaşı hatırlatıyor. Afganistan’ın tek golf sahası zamanında yabancılarla dolup taşarken bugün bomboş duruyor.

Ancak Afgan halkı yine de savaşı unutmak için buraya geliyor ve hayatın küçük zevklerinden yararlanmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG