Erişilebilirlik

Afgan Ailelere Tazminat


Afgan yetkililer, ABD’nin bir Amerikalı asker tarafından öldürülen köylülerin ailelerine on binlerce dolar tazminat ödediğini bildiriyor.

Kandahar yerel yönetim konseyi üyesi Hacı Agha Lali Dastagari, Amerika’nın Sesi’ne tazminatların bir gün önce valilikte yapılan tören sırasında ödendiğini açıkladı.

Öldürülenlerin ailelerine ölen kişi başına 50 bin, yaralananların ailelerine ise yaralanan kişi başına 11 bin dolar ödendi.

Dastageri’ye göre, ölenlerin aileleri Taleban’ın tehditleri nedeniyle törene basın mensuplarının alınmasını istemedi.

NATO kuvvetlerinin sözcüsü ödemeleri ne doğruladı ne yalanladı. Sözcü, bu tür ödemelerin sık sık yapıldığını ve gizli tutulduğunu söylemekle yetindi.

Afgan gelenekleri ölüm olayından sorumlu olan kişilerin ilişkileri düzeltmek için ölenin ailesine tazminat ödemesini öngörüyor.

Daha önce 11 Mart’ta Kandahar’ın Pencavi bölgesinde iki köyde çoğu çocuk 16 kişinin öldürüldüğü olayı soruşturan bir Afgan heyeti her aileye daha az miktarda tazminat ödemişti.

Cuma günü olayı soruşturan Amerikalı askeri savcılar Çavuş Robert Bales hakkında planlı cinayet, saldırı ve cinayete teşebbüs suçlarından dava açılmasını istedi.

XS
SM
MD
LG