Erişilebilirlik

Afet Teknolojisi Hayat Kurtarıyor


Afet Teknolojisi Hayat Kurtarıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Sandy kasırgası sonrası federal hükümet bundan sonraki kasırgalara hazırlıklı olabilmek için dokuz yüz yirmi milyon dolarlık bir proje sözü verdi. “Tasarımla yeniden inşa etmek” adlı proje, birçok uzmanı bir araya getiriyor

2012 yılında, Sandy Kasırgası Amerika’nın kuzeydoğusunu etkisi altına aldığında, deniz seviyesi bugüne kadar görülmemiş şekilde, yaklaşık dört metre yükseldi. Yoğun nüfuslu bölgede ağır hasar meydana geldi. Kasırga sonrası federal hükümet bundan sonraki kasırgalara hazırlıklı olabilmek için dokuz yüz yirmi milyon dolarlık bir proje sözü verdi. “Tasarımla yeniden inşa etmek” adlı proje, birçok uzmanı bir araya getiriyor.

Sandy Kasırgası yüzünden New York’ta caddeler, tüneller ve metro istasyonlarını su bastı. Binlerce kişinin elektriksiz kaldığı kentte 60 kişi hayatını kaybetti.

Bir sonraki olası bir kasırganın etkisini azaltabilmek için uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip, altı farklı yerel proje yürütüyor.

Amy Chester, projenin genel müdürü: “Kentin doğusuna öncelik veriyoruz. Parkla ilgileniyoruz, parkı aynı zamanda yükselen suya karşı halkı koruyacak bir engel olarak kullanmayı planlıyoruz.”

Bölgeyi koruyacak olan planı BIG U adı verilen bir proje ekibi tasarlıyor.

Sandy Kasırgası kentin doğusunda sele neden oldu. Bölge hala tam olarak toparlanmış değil.

Danimarkalı mimar Bjarke Ingels de projede çalışıyor: “Sürekli şekli ve yapısı değişen bir dizi inci düşünün. Her biri için bizler BIG U olarak bölge halkıyla toplantılar yaptık, bölge halkı bize neler istediklerini, nelerin eksik olduğunu, nelerden korktuklarını anlattı. Biz de sel bariyerini farklı amaçlarla kullanılabilecek şekilde tasarladık.”

Bölge halkının oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi olan Demaris Reyes, BIG U’nun halkı dinlediğini söylüyor: “Bizim burada bir toplum olduğumuzu biliyorlardı, o nedenle bize gelip bizimle konuşup, çalışmak istediklerini söylediler.”

BIG U, sekiz millik Manhattan sahili boyunca zincir şeklinde düşünülen sele dayanıklı yapılar içeren projenin ilk aşaması olacak.

Staten Adası, balık çiftliği, plaj ve liman okulu projelerini değerlendiriyor. Hoboken yakınlarındaki Hunt’s Point korunacak. New York ve New Jersey’deki bataklık araziler kasırgalar sırasında yükselen deniz suyunun etkisini azaltacak şekilde düzenlenecek.

Projede yer alan hükümet yetkilisi Holly Licht, fikir almak için tüm dünyayı incelediklerini söylüyor: “Dünyanın başka yerlerinde buradan çok daha gelişmiş sistemler kullanılıyor. Doğal afetlere karşı geliştirilen bu sistemleri derinlemesine araştırdık, başka ülkelerdeki uzmanların bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak istedik.”

Projenin planlama aşaması sona erdi ancak asıl zor bölümü henüz başlamış değil. Proje ekibinin önündeki zor görev, çalışmalarını onlarca federal ve yerel devlet dairesiyle sorunsuz şekilde koordine etmek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG